Kas erinevate hooldustoodete nahale kandmise järjekord on oluline? Milline võiks olla hommikune ja õhtune nahahooldusrutiin

Hooldustoodete nahale kandmise järjekord on äärmiselt oluline. Naha üheks peamiseks ülesandeks on keha katta ja kaitsta organismi sisekeskkonda väliskeskkonna kahjulike mõjude eest. Nahk barjäärina takistab sellele sattuvate aktiivainete tungimist naha erinevatesse kihtidesse isegi siis, kui aktiivained on valitud õigesti ja neid kantakse nahale ideaalses järjekorras. Seega parimate tulemuste saavutamiseks tuleb jälgida seda pisikest kuid üliolulist nüanssi, et tagada aktiivainete maksimaalne imendumine ja sellega parimad hooldustulemused.

Lisaks õigele järjekorrale on arutletud ka selle üle, et milline ajaline vahemik võiks olla kahe järjestikkuse toote kasutamisel. Mõnel juhul märgitakse kirjanduses, et see võiks olla kuni 30 minutit.

Oluline on siinkohal välja tuua, et hooldusrutiin peab sisaldama kõike vajalikku, aga olema samas nii lihtne kui võimalik. Kui muuta rutiin keeruliseks, siis suure tõenäosusega on selle täitmine ka puudulik. Seega võiks jälgida lihtsat põhimõtet, et iga järgneva toote nahale kandmisega võiks oodata mõned minutid – lasta pealekantaval tootel enne järgnevat toodet imenduda.

Millises järjekorras tooteid nahale kanda ja millest lähtuda?

Lihtne reegel, mida jälgida on see, et kanda tooteid nahale lähtuvalt toote konsistentsist. Vedelamad ja kergema koostisega tooted kantakse nahale enne ja paksema konsistentsiga hiljem. See võimaldab aktiivaineterikastel toodetel paremini nahka tungida ja lõpetada toodetega, mis omavad niisutavaid ja pehmendavaid toimeid.

Milline võiks olla Sinu hommikune nahahoolduse rutiin?

Hommikuse hooldusrutiini peamine eesmärk on nahka kaitsta kahjuliku UV-kiirguse, saaste ja ebasoodsate ilmastikutingimuste eest.

1. Puhasta nahk

Hooldusrutiini esimene samm on alati naha puhastamine. Nahale ei saa kanda ühtegi aktiivainet enne, kui nahalt on eemaldatud öö jooksul sinna kogunenud rasu ning õhtuse hooldusrutiini jäägid. Kuna süvapuhastus on tehtud õhtul, siis ideaalne on hommikul pesta nahka õrna puhastusvahendiga, mis ei ole ärritav ega nahka liigselt kuivatav.

Mary Cohr Fresh Cleansing Cream – õrn puhastuskreem näole, 200 ml

Puhastuskreem puhastab õrnalt naha, mitte kuivatades seda. Pehmendab nahka, annab nahale mugavustunde ning värskuse. Jume on ühtlane ja klaar.

Aloe vera niisutab ja pehmendab. eeterlikud õlid (lavendel, rosmariin, salvei) puhastavad, vähendavad stressi ning rahustavad.

Image Skincare Vital C Facial Cleanser – näopesugeel, 177 ml

Niisutav C-vitamiiniga näopesugeel mis eemaldab õrnalt meigi ja mustuse ning parandab naha tekstuuri ja tooni.

 

2.  Toniseeri nahk

Näotoonik on üks kõige alahinnatumaid hooldustooteid. See näiliselt ebavajalik toode võib muuta kogu hooldusrutiini tulemust. Näonaha pesemine ja sellele järgnev loputamine veega põhjustab naha pH taseme häirumist. Nahk muutub kuivaks ja vastuvõtlikuks probleemidele. Nahatüübile vastav näotoonik niisutab, rahustab vee poolt ärritunud nahka ning neutraliseerib pH taseme.

ClinicCare X3M EGF Refresh Liquid – niisutav ja regenereeriv toonik, 100 ml

Toonik sisaldab biohüualuroonhapet, vajalikke mineraale ja ookeani süvakihtidest pärit vett, rahustades isegi kõige tundlikuma ja ärritunud naha. Tulemuseks on hästi niisutatud ja kaunilt läbikumava jumega nahk. Toonik niisutab nahka, varustab seda toitainetega ja katab kahjustatud kohad kaitsva kihiga.

Annemarie Börlind Rosentau Facial Toner – toonik puhta roosiveega, 150 ml

Kuivale nahale, mis vajab kaitsmist. Alpiroosi ekstrakt võitleb enneaegse vananemise märkide vastu ja suurendab naha vastupanuvõimet. Uudne CLR kompleks ja roosivesi annavad nahale niisutust. Harmoniseeriv roosilõhn. Nahk jääb särav ja terve.

CNC Skin Lipid Matrix Cleansing Tonic – niisutav näotoonik, 200 ml

Kerge niisutav toonik, mis eemaldab tõhusalt mustuse ja rahustab stressis ning ärritunud nahka. Sobib ideaalselt silmakompressiks.

 

3. Antioksüdante sisaldav näoseerum

Näoseerumid on kontsentreeritud aktiivaineid sisaldavad hooldustooted. Antioksüdandid kaitsevad nahka UV-kiirguse põhjustatud vabade radikaalide kahjuliku toime eest ning võitlevad vananemisilmingutega. Hommikune antioksüdantide rikas näoseerum on nahale tõeline kingitus.

Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster – vitamiin C seerum, 8 ml

Vananemisvastane seerum. 10% puhta ja värskelt aktiveeritud C-vitamiiniga. Igale nahatüübile.
Kiiresti imenduv booster tugevdab ja silub nahka, täites samal ajal ka kortse. Kõigest seitsme päevaga muutub naha välimus värskemaks ja säravamaks.

Image Skincare Vital C ACE Serum – antioksüdantidega seerum, 30 ml

Multivitamiin nahale – A,C ja E vitamiinidest koosnev geeljas seerum toidab ja niisutab nahka sügavuti ning on ideaalne naha punetuse ja ärrituse rahustamiseks.

4. Näonaha niisutus ning kaitse UV-kiirguse eest.

Näoseerumile järgnevalt tuleks nahale kanda nahatüübile ja vajadusele vastav niisutav näokreem. Leia endale sobiv päevane hoolduskreem.

Üha enam leidub ka teadlikke päikesekaitsefaktoriga näokreemide kasutajaid. Kui sa veel ei kasuta SPF toodet hommikul, siis alusta juba täna. UV-kiirgus kahjustab nahka ka pilvise ilmaga. Toob esile pigmendilaike ja põhjustab naha enneaegset vananemist.

Kvaliteetsed ja uudsed SPF tooted on koostiselt ka niisutavad ja neid leidub erinevatele nahatüüpidele.

Kui soovid kasutada näokreemi ja SPF toodet eraldi, siis kanna enne nahale niisutav hooldustoode ja mõne aja möödudes SPF toode niistava hoolduskreemi peale.

CNC DiHyal Soft Creme – intensiivselt niisutav kreem kuivale nahale, 50 ml

Pehme 24-h kreem. Kasutamiseks kurnatud ja kuivale nahale, millel on madal niiskuse ja lipiidide tase. Sobilik alates 25. eluaastast.

Image Skincare Vital C Hydrating Burst – niisutav emulsioon C–vitamiiniga, 59 ml

Uuenduslikus emulsioonis kasutatakse Water Burst tehnoloogiat, mis muudab kreemi kokkupuutel nahaga piisakesteks. Nii tagatakse veatu niisutus ja naha sametine pehmus.

Teoxane Advanced Filler Normal Skin – näonahka noorendav kreem normaalsele ja kombineeritud nahale, 50 ml

Nahka struktureeriv kortsudevastane näokreem on spetsiaalselt disainitud normaalsele ja kombineeritud nahale. Luksuslik tekstuur tagab kohese ja pikaajalise niisutuse ning mugavustunde. Nahk on pinguldatud, värske ning nooruslik.

Image Skincare Prevention + SPF 30 – matistav ja niisutav päevakreem päikesekaitsefaktoriga, 91 g

Õlivaba koostisega matistav päevakreem mis annab laia toimespektriga UVA/UVB kaitse. Micro-sponge – tehnoloogia imab naha pinnal tekkiva rasu ning jätab nahale mati ja läikevaba jume. Sobib kasutamiseks meigi aluskihiks. Sisaldab antioksüdante, et võidelda vabade radikaalide ja päikese kahjustava mõjuga.

ClinicCare Sun Block Silky Cream SPF 30 – päikesekaitsekreem näole, 50 ml

Kaitseb nahka kahjustavate päikese- ja keskkonnamõjude eest tänu erakordsele ultraviolettkiirgust blokeerivale toimele.

Milline võiks olla Sinu õhtunee nahahoolduse rutiin?

Öosel toimub naha taastumine ja aktiivainete süntees nahas. Seetõttu on õhtune nahahooldus raviva iseloomuga.

 

1. Puhasta nahk

Päeva jooksul koguneb nahale nii keskkonnas leiduvat mustust kui ka rasu. Meigiga koos on see nahale päris suur koorem. Sellest tulenevalt on õhtune hoolikas naha puhastamine äärmiselt oluline. Õhtune puhastustoode võiks olla õrnalt kooriva toimega. Vajadusel võib puhastusprotsessi ka korrata, kui tundub, et nahk seda vajab.

Renophase Emulsion Nettoyante – puhastusemulsioon, 200 ml

Glükoolhappega efektiivne puhastus kuivale ja normaalsele nahale. Kuival nahal puudub sära ja on nõrk hüdrolipiidkihi barjäär. Laboratoires Renophase töötas välja intensiivse puhastustoote, mis eemaldab tõhusalt jumestuse ja mustuse, samaaegselt nahka niisutades ning õrnalt koorides taastab sära ja naha vastupidavuse. Emulsiooni kasutamisel võib tunda nahal kerget kipitust.

Dermalogica Breakout Clearing Foaming Wash – põletikuvastane puhastusvaht probleemsele nahale, 177 ml

See põletikega võitlev puhastusvaht eemaldab surnud naharakud, mustuse ja liigse rasu, mis ummistab poore ja põhjustab põletikke.

phFormula E.X.F.O Cleanse – kooriv puhastusvahend näole, 100 ml

Õrn kooriv puhastusvahend. Sisaldab erilist segu koostisainetest, mis aitavad vabastada ja eemaldada keratiniseerunud rakke, tagades toimeainete tõhusa imendumise. Sobib ka silmameigi eemaldamiseks.

2. Toniseeri nahk

Näotoonikuna võib kasutada sama hooldustoodet, mida kasutad hommikul. 

3. Silmakreem

Silmakreemi kasutamine pehmendab õrna silmaümbruse nahka, parandab mikrotsirkulatsiooni ja võitleb kortsukestega. Silmakeem kanna õhtul nahale enne ravihooldust, et see kaitseks õrna nahka aktiivainete ärritava toime eest.

Dr. Hauschka Daily Hydrating Eye Cream – niisutav silmaümbruskreem, 12.5 ml

Silmaümbruskreem muudab silmaümbruse naha eriti siledaks. See rikkalikult niiskust sisaldav ja silendav toode sobib iga nahaseisundi korral, olles päevasele hooldusele ideaalseks täienduseks.

4. Ravihooldus

Kuna näonaha regeneratiivsed protsessid toimuvad öösel, siis tuleks tõhustatud aktiivhooldust teostada just õhtul.

Üldiselt võiks lähtuda kindla aktiivhoolduse rakendamisel naha vajadustest. Seejuures tuleb oma nahka kuulata ja tulemusi analüüsida.

Nahka noorendavad peptiidseerumid, antioksüdante ning hüaluroonhapet sisaldavad seerumid nahka ei ärrita ja neid võib kasutada ravihooldusena õhtuti pidevalt.

Tugevate raviseerumite (nt retinool) ja happepreparaatide (nt glükool-, salitsüül-, ja mandelhape) kasutamisel tuleb eelnevalt nahka harjutada ja kasutada tooteid esmalt veidi harvem – paar korda nädalas. Kui nahk on tootega tutvunud, siis võib aeglaselt kasutuskordasid lisada.

Renophase Crème 20 – glükoolhappega sära booster ja antioksüdantne õrnalt kooriv kreem, 50 ml

Glükoolhappega sära booster ja antioksüdantne õrnalt kooriv kreem.

 

Renophase Sèrum Retinol – kollageeni tootmist suurendav, ebaühtlusi siluv ja põletikuvastane seerum, 20 ml

Kollageeni tootmist suurendav, ebaühtlusi siluv ja põletikuvastane seerum.

 

phFormula Vita A Cream – näokreem A-vitamiiniga, 50 ml

V.I.T.A A kreem sisaldab puhast retinooli ja seda on soovitav kasutada kui kõrgtasemelist hooldustoodet vananevale nahale. Sobib peenete kurdude ja kortsude ning vananemisilmingutega näonaha hooldamiseks. ​Retinool stimuleerib rakkude uuenemist, vähendades sellega peenete kurdude ja kortsude teket ning loomulikust ning fotovananemisest tingitud laike. Lisaks vähendab retinool tõhusalt iluvigu ja laigulisust, mis kaasnevad sageli probleemse nahaga.

Image Skincare Ageless Retinol Night Cream – öökreem retinooliga, 28,4 g

Kõige kõrgema retinoolisisaldusega kreem Ageless sarjas võitlemaks tugevamate vananemise ilmingutega. Öiseks kasutuseks mõeldud kreem ühtlustab jume ning pinguldab ja silub ka sügavaid kortse. Kreem sobib tugevate aknepuhangute kontrolli alla saamiseks ja aknearmide ühtlustamiseks. Toote kasutamisele järgnevatel päevadel on soovitatav kasutada päiksekaitsefaktoriga päevakreemi.

Tugevate ravipreparaatide kasutamisel on sellele järgnev naha taastamine ülioluline.

Kui näonahal ei kasutata happe – ega retinoolpreparaate, võiks nahka ravihooldusele eelnevalt 2-3 korda nädalas õrnalt ka koorida.

CNC Aesthetic World Power Hyaluron FIVE – tugevatoimeline vananemisvastane nahka elustav seerum, 30 ml

Power FIVE seerum on hüaluroonhappeid sisaldavate preparaatide lipulaev. Innovatiivne seerum koos VIIE erineva hüaluroonhappe kombinatsiooniga, biotech-oligosahhariidide ja spetsiaalse niiskuskompleksiga on särava ja noorusliku naha võti. Erinevad hüaluroonhappe molekulaarsused võimaldavad seerumil töödata erinevates naha kihtides.

Ekseption Mixlab Hyaluronic Peptides – vananemisvastane näoseerum peptiididega, 70 ml

Aktiivseerum, mis vähendab peenete joonekeste ja kortsude teket. Suurendab naha kollageenisisaldust. Võitleb naha vananemisnähtudega ja võimendab kollageenisünteesi ning süvaniisitab nahka.

Ekseption Mixlab Hyaluronic Niacin – nahka noorendav seerum, 70 ml

Aktiivseerum, mis niisutab ja suurendab naha kollageenisisaldust. Võitleb naha vananemisnähtudega, võimendab kollageenisünteesi ja niisutab intensiivselt nahka.

5. Näonaha niisutamine/toitmine

Õhtuse näokreemina kasutatakse sageli sama toodet mida hommikul. Enamik hoolduskreeme on tõesti 24-h kreemid.

Õhtul kasutatav hoolduskreem võiks toetada õhtust aktiivset ravihooldust. Kui kasutatakse agressiivseid hooldustooteid, siis sellele järgnevalt võiks nahale kantav toode ravihooldusega sobida.

Klientide lemmikuks on viimasel ajal muutunud ka öömaskid. Tegemist on sisuliselt öökreemidega, milles on rikkalikult aktiivaineid ning mis on konsistentsilt paksemad, toitvamad ja seega nahka taastavad.

Image Skincare Overnight Masque – sära taastav öömask, 57 g

Mineraalide ja C-vitamiiniga rikastatud öine niisutusmask on tõeline “iluune” saladus. Mask pinguldab ja niisutab nahka kogu öö vältel, muutes jume kauniks ja säravaks.

CNC Trihyal Age Resist Leave on Mask – mitmetoimeline noorendav ja niisutav näomask, 50 ml

Mask, mis mõjub meie nahale kui iluuni. Sisaldab unikaalset lühikese ahelaga ja ristsildadega hüaluroonhappe kombinatsiooni. Silmnähtav tõstev efekt, mis annab nahale vajaliku niiskuse. Mask muudab naha siledaks, sametiseks, täidab kortse ja annab nahale värske jume. Spetsiaalne koostis laseb maskil täielikult imenduda. Ideaalne nõudlikule, küpsele ja kahjustatud nahale.

CNC Overnight Mask – jumet ühtlustav ja sära andev öömask, 50 ml

Öömask pigmendilaikude vähendamiseks. Ülimalt tõhus nahahoolduse kompleks, mis sisaldab tugevatoimelisi aktiivaineid nahatooni ühtlustamiseks ja pigmentatsiooni probleemide taandamiseks.

 

Proviisor Merilin Kiis

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisorõppe erialal ning töötanud nii apteegis proviisorina, ravimite müügiga tegelevates ettevõtetes kui ka 7 aastat meditsiiniõdede ja ämmaemandate ravimiõpetuse õppejõuna Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Meditsiin on olnud mulle alati südamelähedane. Erilist huvi olen tundnud nahahoolduse ja esteetilise meditsiini vastu, millega olen olnud seotud enam kui 14 aastat. Usun, et oma naha eest hoolitsemine, sellele tähelepanu pööramine on hoolsuse ja endast lugupidamise üks osa.
Teadmine, et ainult kvaliteetsed, aktiivseid koostisosi omavad nahahooldused ja toimingud ning eeskujulik koduhoolduse rakendamine annavad ootuspäraseid tulemusi, motiveerib mind iga päev antud valdkonnas töötama. Tõeline rõõm on näha sära klientide silmis, kui nad on avastanud selle, kui lihtne võib olla tegelikult efektiivsete tulemuste ja kauni naha saavutamine.