5 uusaasta lubadust nahahoolduses, millega kohe algust teha

Väga paljud meist koostavad vana aasta lõpus ning uue alguses nimekirja lubadustest ning eesmärkidest, mida uuel aastal täita.  Eesmärgiks võib olla nii soov rohkem treenida ja lugeda, paremini toituda, mediteerida jne. Miks mitte anda aga ka enda nahale mõned lubadused, et seda uuel aastal säravamaks ning tervemaks muuta?

Järgnevalt toome välja viis soovitust, millele uuel aastal tähelepanu pöörata.

1. Lihtsusta oma nahahooldusrutiini

Efektiivne nahahooldus on lihtne, kui kasutad korralikult läbimõeldud toimeaineid. Kauni, särava ning noorusliku naha pärast pingutatakse aga tihti nii palju, et pingutatakse lausa üle. Sageli kooritakse, kasutatakse maske ning erinevaid aktiivaineid korraga ning liiga palju, mille tulemuseks võib olla nahabarjääri kahjustamine ning punetuse ning tundlikuse suurenemine. Efektiivse nahahooldusrutiini saavutamiseks kaasa profesionaalid, kes annavad sulle täpsed juhised enda nahatüübile vastava hooldusrutiini kujundamiseks.

–  Puhasta nahka hommikul ja õhtul

Proovi näiteks:

phFormula E.X.F.O Cleanse – kooriv puhastusvahend näole, 100 ml

Õrn kooriv puhastusvahend. Sisaldab erilist segu koostisainetest, mis aitavad vabastada ja eemaldada keratiniseerunud rakke, tagades toimeainete tõhusa imendumise. Sobib ka silmameigi eemaldamiseks. Sobib kõikidele nahatüüpidele igapäevaseks kasutamiseks.

Image Skincare Ormedic Balancing Facial Cleanser – tasakaalustav näopesugeel, 177 ml

Orgaaniliste koostisosadega kergelt vahutav ja värske lõhnaga näopesugeel mis sobib kõigile nahatüüpidele. Ideaalne kasutamiseks hommikuseks ja õhtuseks näopesuks, kuna eemaldab mustust ja meigi ning tasakaalustab naha pH, seega pole hiljem tooniku kasutamine vajalik.

Medik8 Gentle Cleanse – õrn puhastusvaht, 150 ml

Kerge tekstuuriga nahasõbralik puhastusvaht, mis pakub puhastamisel täielikku hooldust ning mugavustunnet. Tänu õrnale toimele sobib ka kõige tundlikumale nahale. Eemaldab pehmelt meigi, päikesekreemi ning igapäevase mustuse. Koostises sisalduv glütseriin toimib niisutajana ja jätab nahale toidetud ning niisutatud tunde. Antioksüdantide poolest rikas rosmariin neutraliseerib nahapinnal olevad vabad radikaalid, aidates säilitada terve ning nooruslik jume.

 

– Toniseeri nahka hommikul ja õhtul

Proovi näiteks:

CNC Skin Lipid Matrix Cleansing Tonic – niisutav näotoonik, 200 ml

Kerge niisutav toonik, mis eemaldab tõhusalt mustuse ja rahustab stressis ning ärritunud nahka. Sobib ideaalselt silmakompressiks.

ClinicCare X3M EGF Refresh Liquid – niisutav ja regenereeriv toonik, 100 ml

Toonik sisaldab biohüualuroonhapet, vajalikke mineraale ja ookeani süvakihtidest pärit vett, rahustades isegi kõige tundlikuma ja ärritunud naha. Tulemuseks on hästi niisutatud ja kaunilt läbikumava jumega nahk. Toonik niisutab nahka, varustab seda toitainetega ja katab kahjustatud kohad kaitsva kihiga.

 

Annemarie Börlind Rosentau Facial Toner – toonik puhta roosiveega, 150 ml

Kuivale nahale, mis vajab kaitsmist. Alpiroosi ekstrakt võitleb enneaegse vananemise märkide vastu ja suurendab naha vastupanuvõimet. Uudne CLR kompleks ja roosivesi annavad nahale niisutust. Harmoniseeriv roosilõhn. Nahk jääb särav ja terve.

– Koori nahka 2 korda nädalas

Proovi näiteks:

Babor Refining Enzyme & Vitamin C Cleanser – ensüümkoorija, 40 g

2-in-1 ensüümipõhine puhastus- ja koorimispulber. Kõikidele nahatüüpidele sobiv peen puhastus- ja koorimispulber, millel on tänu ensüümidele keratolüütiline toime. Eemaldab eriti tõhusalt mustuseosakesed, liigse rasu ja surnud naharakud.

Biodroga Enzym Booster Peeling – ensüümkoorija, 50ml

Sügavpuhastav ja samaaegselt õrn koorija eemaldab nahal pinnalt ja pooridest surnud rakud. Koorijas sisalduvad keratolüütilised ensüümid puhastavad kudesid ja parandavad naha tekstuuri. Pindmised kortsujooned silenevad ja nahk saab kauni noorusliku jume.

Dermastir Crystal Gommage Peel – näokoorija, 100 ml

Dermastir Crystal Gommage Peeli mikrokristallid eemaldavad nahalt õrnalt kõik ebapuhtused ja mustuse, jättes selle pehmeks. Dermastir Crystal Gommage Peel eemaldab tänu oma pehmele koorivale toimele õrnalt ebapuhtused ja surnud naharakud epidermiselt.

– Niisuta ja kaitse nahka hommikul ja õhtul

Proovi näiteks:

pHformula Post Recovery Cream – nahka taastav ja kaitsev näokreem, 50 ml

Rikkalik pehmendav näokreem sisaldab niiskust säilitavate toimeainete kombinatsiooni, et tagada maksimaalne naha kaitse ja niisutus. Kreem aitab hetkega leevendada nahakuivust. Omab head põletikuvastast ja antioksüdatiivset toimet. Sobib kõikidele nahatüüpidele.

 

Medik8 Daily Radiance Vitamin C SPF30 Cream – päevakreem C-vitamiiniga, 50ml

Medik8 Daily Radiance C-vitamiin turgutab nahka oma kerge, siidise tekstuuri ja loodusliku tsitruselõhnaga. Kreemis on kombineeritud võimsad antioksüdandid, C- ja E-vitamiin ning mitterasvane laia spektriga SPF 30, mistõttu on see ideaalne päevakreem.

Guinot Creme Bioxygene – hapnikuga rikastav kreem, 50 ml

Bioxygenetoob esile naha sära, rikastades naharakke hapnikuga tänu Pro – Oxygen´ile. Lisaks kaitseb kreem selliste igapäevaste nahka kahjustavate keskkonnatingimuste vastu nagu õhu saastatus, temperatuurimuutused, tuul ning niisutab nahka terve päeva vältel. Kreemi meeldiv lõhn ning mõnusalt kerge tekstuur muudavad selle pealekandmise äärmiselt meeldivaks.

2. Lisa hooldusrutiini kvaliteetne C-vitamiini sisaldav toode

C-vitamiin on võimas antioksüdant, mida inimorganism ise ei tooda ning seega tuleb seda saada väljaspoolt keha. C–vitamiin kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, stimuleerib nahas kollageeni ja elastiini sünteesi, ühtlustab jumet ning takistab pigmendilaikude teket. Tänu sellele võitleb vitamiin C efektiivselt vananemisilmingutega ning hoiab organismi tervena.

C-vitamiinide valik on suur. Vali enda nahatüübile sobiv C-vitamiini sisaldav toode ning kasuta seda hommikuse SPF-i all, et anda nahale sära ning ühtlane toon.

Proovi näiteks:

Medik8 C-Tetra Radiance Serum – nahka kirgastav C-vitamiini seerum, 30ml

Õrn, kuid tõhus MEDIK8 C-Tetra Radiance seerum kirgastab nahka ning võitleb esmaste vananemismärkide vastu. Kaks peamist antioksüdanti, C- ja E-vitamiin, muudavad C-Tetra tõeliseks imeseerumiks. Kerge koostisega igapäevaseks kasutamiseks mõeldud C-Tetra imendub läbi kaitsva lipiidbarjääri sügavale nahka, pakkudes täiendavat kaitset päikese ja saaste poolt põhjustatud kahjustuste eest.

 

Image Skincare Vital C ACE Serum – antioksüdantidega seerum, 30 ml

Multivitamiin nahale – A,C ja E vitamiinidest koosnev geeljas seerum toidab ja niisutab nahka sügavuti ning on ideaalne naha punetuse ja ärrituse rahustamiseks.

Renophase Sèrum Source C+ – kollageeni ja elastiini loomuliku tootmist taastav antioksüdantne seerum, 20 ml

Igapäevane intensiivne hooldus ja eluenergia allikas. Geelis ühendati C-vitamiini eelkäija ja kollageeni võimendavad polüpeptiidid, et anda särav jume, värskendada näojooni ja stimuleerida naha elujõudu. Seerum taastab kollageeni ja elastiini loomuliku tootmise, mis on vähenenud naha vananemise tõttu. Selle kõrge kaitsega toime pehmendab tundliku ja ärritatud nahka. Seerum stimuleerib nooruse proteiinide sünteesi, et parandada naha elatsust, vähendada kortsude sügavust ja kiirendada armide paranemist. Tugeva C-vitamiini sisaldusega preparaat rahustab ja pehmendab nahka, normaliseerib naha pH-taseme ja takistab vee kadumist. Tugevdab naha veresooni ning stimuleerib kollageeni sünteesi. Nahk on uuendatud, rohkem pingul ja niisutatud.

3. Ära loobu retinoidide kasutamisest

Retinoidid on võimsad aktiivained, mis võitlevad esimeste vananemisilmingute, akne ja hüperpigmentatsiooniga. Sageli põhjustavad need aga ärritust ning punetust, mistõttu on nende kasutamist lihtne lõpetada. Retinooli sisaldavaid tooteid on väga palju ning koos spetsialistiga leidke enda nahale sobiv. Retinooli kasutamist peaks alustama madalamatest kontsentratisoonidest ning see peaks toimuma järk-järgult. Kasutage kaks korda nädalas esimese 2 nädala jooksul, igal teisel õhtul järgmise 2 nädala jooksul, seejärel igal õhtul.

Proovi näiteks:

Medik8 Crystal Retinal 6 Serum – ülitugev retinali ööseerum, 30ML

Ainulaadse koostisega MEDIK8 Crystal Retinal ööseerum on kliiniliselt tõestatud imeseerum, mis sulandub kiirelt naha sisse. Seerumi vananemisvastased tulemused on märgatavad juba peale esimese tuubi kasutamist. Sisaldab 0.06% A-vitamiini uut vormi retinaldehüüdi ehk retinali, mis annab tulemusi 11 korda kiiremini kui A-vitamiini klassikaline vorm retinool. Retinal käivitab rakkude taastumisprotsessi, noorendades parandades nahka öösel. Võitleb peenikeste joonte ja kortsude, hüperpigmentatsiooni ja naha ebaühtlase naha tekstuuri vastu. Naha looduslike ensüümide poolt lagundatud kristallstruktuuriga ümbritsetud retinal imendub kergesti ning võimaldab A-vitamiini aeglast vabanemist. Tänu sellele põhjustab see seerum minimaalset ärritust. Koostises sisalduv hüaluroonhape omab võimet siduda ja hoida endas kuni 1000 korda rohkem vett kui tema enda kaal ning tõmbab niiskust naha alumistest kihtidest ülesse poole, et tagada niisutatud jume.

 

Renophase Creme Retinol – kollageeni tootmist suurendav, ebaühtlusi siluv ja põletikuvastane kreem, 50 ml

Kortsud tekivad umbes 40 aastaselt, mis aga ajaga tulevad veel enam esile. Korts tekib, sest nahastruktuur hakkab kaotama tihedust. Et taastada naha tugevus ja tihedus on Renophase välja töötanud valemi, mis on rikastatud kortsude vastase aktiivse retinooliga, kombineeritud nahka vormivate pentapeptiididega. See uuendamise ja kortsudevastane öökreem silub ja tasandab nahka, taastab rakustruktuuri ja üldise sära. Kreem niisutab, stimuleerib aktiivselt uute naharakkude teket, tugevdab veresoonte seinu, vähendab pigmentatsiooni ning omab antioksüdantset ja põletikuvastast toimet.

 

Dermaceutic Active Retinol 0.5 – näonahka noorendav seerum retinooliga, 30 m

Intensiivne näonahka noorendav seerum. Parandab naha tekstuuri ja vähendab vananemise märke. Activ Retinol 0.5 on soovitatav nahatooni ebaühtluse, kortsude, peente joonte ja tuhmi jume parandamiseks. Samuti vähendab seerum akne ja probleemse naha märke.

4. Toitu tervislikult

Naha tervis algab sinu seest. Suurendage antioksüdantide tarbimist, süües palju erksavärvilisi puu- ja köögivilju. Antioksüdandid töötavad naha sügavamates kihtides, et kaitsta kollageeni ultraviolettkiirguse ja keskkonnategurite eest.

Tähelepanu tuleb pöörata ka heade rasvade tarbimisele. Rasvane kala on suurepärane oomega 3 ja valgu allikas ning kui olete vegan või taimetoitlane, pöörake tähelepanu india pähklitele ja linaseemneõlile.

Unustada ei tohi ka vee tarbimist. Piisav vedeliku tarbimine on särava naha jaoks võtmetähtsusega.

5. Ole järjepidev

Nahk armastab järjepidevust. Tihti on soov oma tooteid tihedalt vahetada, kuid toimiva hooldurutiini järgimine on kõige olulisem:

  • Puhastage enda nahka sobiliku vahendiga kaks korda päevas. Kui kannate meiki, tehke topeltpuhastus eemaldades kõigepealt jumestuse sobiva vahendiga.
  • Kasutage hommikul C-vitamiini ning kindlasti ärge unustade SPF-i.
  • Öiseks ajaks kasutage retinooli ja niisutavat kreemi. 
  • Sõltuvalt teie naha spetsiifilistest vajadustest võib kasutusele võtta ka lisatooteid. Enne uute aktiivainete lisamist veendu aga, et toode sobib kokku juba kasutusel olevate toodetega. Alati on mõistlik küsida nõu spetsialistilt, kuna hooldustoodete valik on lai ning kirju ning üksi võib selles hätta jääda.

 

Proviisor Kärt Kokk-Jakin

Lõpetasin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisoriõppe erialal aastal 2014 ning peale seda asusin tööle proviisorina apteegis. Aastatel 2021-2022 läbisin Tartu Ülikooli kliinilise farmaatsia kursuse. Armastan väga enda eriala ning proviisoritööga kaasnevat patsientide nõustamist. Olen ka väga suur tervisliku ning aktiivse elustiili pooldaja.

Minu suureks huviks on alati olnud terve ja ilus nahk ning selle saavutamine. Leian, et naha ilusa väljanägemise olulisust alahinnatakse sageli, kuid tegelikkuses võivad paljud nahaprobleemid olla inimestele väga suureks koormaks ning ebakindluse allikaks. Kvaliteetsed ning nahatüübile sobivad nahahooldustooted on terve naha aluseks.