Rasedusaegsed nahamuutused – pigmendimuutused

Lapseootus on naise elu jooksul üks olulisemaid perioode, mille jooksul leiavad aset mitmed muutused nii elukorralduslikud, aga ka kehas, sealhulgas nahas. Nahamuutused võivad olla loomulikud ehk füsioloogilist laadi, kui ka haiguslikud.

Füsioloogilised nahamuutused tekivad kuni 95% rasedatest ning on kõige silmatorkavamad raseduse viimasel trimestril. Kõige sagedasemaks füsioloogiliseks muutuseks on hüperpigmentatsioon ehk liigne pigmendi ladestumine, mida võib kohata kuni 90%-l rasedatest.

Pigmendimuutused on tingitud peamiselt sellest, et organismis on tõusnud melanotsüüte stimuleeriva hormooni, östrogeeni ja progesterooni tase, mis kõik aktiveerivad pigmenti tootvate rakkude ehk melanotsüütide tööd. Kõhu keskjoonele, näole ja limaskestadele tekivad tumedad laigud ning rinnanibud muutuvad tumedamaks.

Tõenäoliselt häirivad naisi kõige enam näole tekkivad pigmendilaigud ehk melasmid. Hormonaalsetel põhjustel tekkinud pigmendimuutusi ei saa täielikult ära hoida, kuid siiski mõnevõrra leevendada, hoidudes UV kiirgusest. Selleks tuleb vältida keskpäevast päikest, kanda päikese eest kaitsvat riietust (näiteks laia äärega kübarat) ja kasutada efektiivset päikesekaitsekreemi.

Eelistada võiks lastele mõeldud füüsikalise blokaatoriga tooteid, mis ei imendu organismi ja on seetõttu ohutumad. Pigmendilaikude eemaldamist laseri või IPL abil ei soovitata, sest ei ole piisavalt ohutusuuringuid nende kasutamise kohta raseduse ajal kosmeetilistel eesmärkidel.

Kosmeetilistest protseduuridest tohib aga kasutada keemilist koorimist, mis on ohutu meetod, juhul kui happed on õigesti valitud. Näiteks tohib rasedatel edukalt kasutada glükoolhapet ning piimhapet, sest nende imendumine piirdub ainult naha pindmise kihiga ja seetõttu oht lootele puudub. Samas tuleb hoiduda salitsüülhapet või triklooräädikhapet sisaldavatest koorijatest, sest need võivad ka nahast sügavamale imenduda ja jõuda loote organismi.

Kuna rasedusaegsed hormoonid mõjutavad melanotsüütide aktiivsust, siis võivad raseduse ajal ka sünnimärgid suureneda ning nende arv tõusta. Kindlasti tuleb nende kasvu hoolikalt jälgida, sest kiiresti kasvav pigmentmoodustis võib vahel paraku olla ka halvaloomuline ning on leitud, et raseduse ajal tekkinud melanoomid võivad areneda kiiremini kui mitterasedatel. Seetõttu on võtmetähtsusega kaitsta end raseduse ajal päikese eest ning jälgida tähelepanelikult oma nahamoodustisi. Kahtlaste muutuste korral pöörduda esimesel võimalusel arsti juurde.

 

Dr Kristi Abram

Esteetilise meditsiini arst/dermatoloog

BS Medical Aesthetics ilukliinik

www.bsmedical.ee

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1997. aastal ja dermatoveneroloogia residentuuri 2002. aastal. Samal aastal alustasin doktorandina SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus teadusuuringuid rosaatsea riskitegurite teemal. Alates 2005. aastast olen püsivalt
töötanud dermatoveneroloogia õppejõuna Tartu Ülikooli juures ja 2006. aastast arst- õppejõuna SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus. Aastal 2010 kaitsesin teadusdoktori kraadi ja alates 2019. aastast olen TÜ Nahahaiguste Kliiniku dotsent. Olen varem töötanud dermatoloogina ka Tamme Erakliinikus ja Medita kliinikus.
Osaledes aktiivselt teadustöös,olen mitmete rahvusvahelistes eelretsenseeritavates teadusajakirjades avaldatud publikatsioonide autor. Lisaks olen Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsi ja Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Ühingu liige ning oma eriala residentuuri üldjuhendaja. Oma igapäevatöös tegelen kõige enam nahakasvajate diagnostika ja kirurgilise raviga, näonahadermatoosidega ja veneroloogiliste haigete nõustamisega. Esteetilise meditsiini valdkonnas olen tegutsenud alates 2017. aastast läbides erinevaid koolitusi ja tegeledes peamiselt Botoxi raviga.

Tootesoovitused

Image Skincare Prevention + SPF 30 – niisutav päevakreem, 91 g

Mineraalse päikesekaitsefaktoriga päevakreem kuivale nahale. Naudi sügavat niisutust ja kaitset UV-kiirguse eest kogu päeva jooksul. Kerge tekstuur ja kiire imendumine teevad kreemist ideaalse kaaslase ka jumestuse aluskihina. Sobib lastele ja rasedatele.

Kasutamine: kasuta kreemi hommikul, et niisutada ja kaitsta nahka. Päikese käes viibides kasuta iga kahe tunni tagant või vastavalt vajadusele. Väldi kreemi sattumist silma.

 

Renophase Cell’s cycle protect SPF 50 – tõhus veekindel päikesekaitsekreem SPF 50, 100 ml

Ülimalt tõhus veekindel päikesekaitsekreem kaitseb nahka päikese kahjulike mõjutuste eest, takistades nahal tumedate plekkide teket ja oksüdatiivset stressi.

ClinicCare Sun Block Silky Cream SPF 30 – päikesekaitsekreem näole, 50 ml

Kaitseb nahka kahjustavate päikese- ja keskkonnamõjude eest tänu erakordsele ultraviolettkiirgust blokeerivale toimele. Sobib kasutamiseks ülitundliku nahatüübi korral, sisaldades hoolikalt valitud koostisosi.

Taimsed ekstraktid varustavad nahka toitainetega ja tagavad alati piisava niiskustaseme, nii et nahale moodustub õhuke tõhus kaitsekiht kahjulike välismõjude vastu. Sun Block Silky Creami tekstuur on siidiselt pehme ning toode jaotub nahale kandes kergelt ja ühtlaselt.

Renophase Emulsion Nettoyante – puhastusemulsioon, 200 ml

Glükoolhappega efektiivne puhastus kuivale ja normaalsele nahale. Kuival nahal puudub sära ja on nõrk hüdrolipiidkihi barjäär. Laboratoires Renophase töötas välja intensiivse puhastustoote, mis eemaldab tõhusalt jumestuse ja mustuse, samaaegselt nahka niisutades ning õrnalt koorides taastab sära ja naha vastupidavuse. Emulsiooni kasutamisel võib tunda nahal kerget kipitust.

Vaata toodet: https://salongipood.ee/toode/emulsion-nettoyante-200-ml-puhastusemulsioon/

 

Renophase Crème 20 – glükoolhappega sära booster ja antioksüdantne õrnalt kooriv kreem, 50 ml

Glükoolhappega sära booster ja antioksüdantne õrnalt kooriv kreem.

Aastate jooksul nahk pakseneb ja kuiveneb, nahatoon muutub ebatasaseks ja sära kaob. Naha pindmises kihis toimuv ebanormaalne paksenemine kombineeritud kahjulike vabade radikaalide tegevusega kiirendab vananemise märkide ilminguid. Nendele protsessidele vastu võideldes, on Laboratoires Renophase loonud antioksüdant kreemi, mis parandab naha võimet end ise uueneda. Kõrge kontsentratsiooniga glükoolhappega ravi noorendab naha välimust, andes nahale tagasi nähtava ja püsiva sära.

Kreem uuendab intensiivselt rakke, stimuleerib naha ainevahetust ja fibroplastide tööd tänu tootes sisalduvale 20%-lisele glükoolhappele. Glükoolhape vähendab tunduvalt rasu tekkimist nahal ning järk-järgult ahendab poore, andes nahale ühtlase tooni ja struktuuri. Kreem, mis uuendab ja silendab nahka, taastab sära, ühtlustab naha tooni ning vähendab kortsude teket.

Vaata toodet: https://salongipood.ee/toode/creme-20-50-ml/

Salongipood.ee