Millised on naha vananemise märgid ning kuidas saavutada särav ja nooruslik jume?

Ilukliinikute teenuste valikus leidub hulk erinevaid protseduure ning müügiriiulitel lai valik tooteid, mis kõik on mõeldud vananemisilmingutega võitlemiseks.

Oluline on aga mõista, et naha vananemine on loomulik ja pidev protsess.

Sisuline arusaamine naha vananemisega kaasnevatest muutustest annab parema ülevaate naha seisundist ja korrigeerib ootusi, mida esitame nahahooldustoodetele ja protseduuridele.

Millised on naha vananemise märgid?

Naha vananemist kogevad kõik inimesed erinevalt. Mõned  hakkavad kortse märkama varem kui teised. Samas mõned jälle märkavad naha lõtvumist oma esimese vananemismärgina.

Tüüpilised naha vananemisilmingud:

Kortsud

Ebaühtlane jume

Kare ja kuiv nahk

Päikeselaigud/vanuselaigud

Tumedad silmaalused

Naha lõtvumine

Elastsuse kadu

Nähtavad poorid

Naha vananemise protsessid hakkavad pihta 25.eluaasta paiku, kui elastiini ja kollageeni tootmine hakkab vähenema igal aastal ligikaudu 1%. Nimetatud olulised valgud annavad nahale toe ja elastsuse. Samuti hakkab nahas vähenema hüaluroonhappe hulk, mis tagab naha optimaalse niiskustaseme. Elastiini, kollageeni ning hüaluroonhappe kadu põhjustab nahalõtvuse, kortsude ning kuivuse arengut.

Naha vananemine on tingitud kehasisestest ja -välistest teguritest. Kehasisesed tegurid on seotud kronoloogilise vananemisega, mis on programmeeritud protsess ning geneetika ja seda ei saa muuta.

Kehaväliseid tegurid on aga sellised, mida on võimalik reguleerida ning seega on vananemismärkide teket võimalik osaliselt ennetada ning edasi lükata.

Vananemisilminguid põhjustavad tegurid, mis on kontrollitavad

Linnakeskkond, õhusaaste, kliima, kokkupuude UV-kiirgusega, rohealade hulk elukeskkonna ümber, suitsetamine, liikumisharjumused, toitumine, uneharjumused, stressitase.

Tasakaalustatud terve elu elamine madala saastega, rohealadel, vähese päikesekiirgusega piirkonnas on suurepärane viis naha vananemise vastu võitlemiseks. See on aga enamasti idülliline keeruliselt teostatav stsenaarium.

Kõige olulisem väliseid vananemisilminguid põhjustav välditav tegur on UV-kiirgus. Otsese päikesekiirguse vältimine, kui UV-indeks on üle 7, on suurepärane viis vananemisilmingute ennetamiseks ning see vähendab drastiliselt ka nahavähi tekke riski.

Päikesekaitsekreemi aastaringne igapäevane kasutamine näol aitab oluliselt ennetada vananemisilmingute teket. Vali võimalusel päikesekaitsefaktor vahemikus 30-50.

pHformula U.V. Protect Pro Defence SPF50+ – laiaspektriline UV-kaitse näole, 50 ml

pHformula-U_V_-Protect-SPF50_-50ml-2

 

Image Daily Prevention Pure Mineral Hydrating Moisturizer SPF30 – niisutav päevakreem, 73g

1

Lisa oma nahahooldusrutiini antioksüdante sisaldavad hooldustooted. Antioksüdandid on ühendid, mis ennetavad ja vähendavad vabade radikaalide kahjulikku toimet organismis. Liigne hulk vabu radikaale põhjustab naha enneaegset vananemist.

ClinicCare Dermo Corrective Cream SPF 50 – niisutav, tooniv ja kaitsev päevakreem, 30 ml

DERMO CORR. CREAM MEDIUM 35ml-BOTTLE-BOX-800x800

Millised on määrava tähtsusega vananemisvastased aktiivained?

Vitamiin C on võimas antioksüdant, millel on organismile väga palju kasulikke toimeid. Lisaks sellele, et ta kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, stimuleerib vitamiin C ka nahas kollageeni ja elastiini sünteesi, ühtlustab jumet ning takistab pigmendilaikude teket. Tänu sellele võitleb vitamiin C efektiivselt vananemisilmingutega ning hoiab organismi tervena. Vitamiin C on üks vähestest aktiivainetest, mis on uuringutes näidanud otsest vananemisvastast toimet.

phFormula VITA C Concentrated Corrective Serum – vitamiin C seerum, 30 ml

vita c serum dropper(1)

Image Skincare Vital C Intense Moisturizer – sügavniisutav näokreem C–vitamiiniga, 50 ml

image-skincare-vital-c-sugavniisutav-naokreem-auhinnaga

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum – vitamiin C seerum, 30 ml

la_roche-posay_pure_vitamin_c10_serum_30ml

 

Retinoidid on vananemisvastase nahahoolduse kuldstandardiks.

Nende bioloogiline funktsioon on seotud nägemisprotsessi, organimsi kasvu ja arengu ning naha terviklikkuse tagamisega. Retinool on retinoidide üks erivormidest.

Retinool on vitamiin C kõrval üks olulisemaid aktiivaineid, millel on tõestatud vananemisvastane toime. Retinool stimuleerib efektiivselt kollageeni tootmist, kiirendab rakkude uuenemist, ennetab ja silub kortse. See teeb retinooli asendamatuks toimeaineks vananemisvastastes nahahooldustoodetes.

pHformula Vita A Mask – näonahka noorendav mask, 50 ml

vita-a-mask(1)(1)(1)

 

Image Skincare Ageless Retinol Night Cream – öökreem retinooliga, 28,4 g

image-skincare-ageless-öökreem-retinooliga

 

Renophase Creme Retinol – kollageeni tootmist suurendav, ebaühtlusi siluv ja põletikuvastane kreem, 50 ml

creme-retinol-kollageeni-tootmist-suurendav-ebauhtlusi-siluv-ja-poletikuvastane-kreem-50-ml

 

ClinicCare Retinol Renewal Cream – nahka noorendav näokreem retinooliga, 50 ml

RETINOL RENEWAL CREAM 50ml-BOTTLE-BOX-800x800

 

Enam kui 50% kogu keha hüaluroonhappest leidub nahas ja seda toodavad peamiselt rakud nimega fibroblastid. Hüaluroonhappe ülesanne on naha sügavamas kihis dermises ja pindmises kihis epidermises niiskustasakaalu säilitamine. Seega sõltub naha niiskustasakaal olulisel määral toodetava hüaluroonhappe kogusest.

Aja möödudes vaibub fibroblastide võime toota vajalikus koguses hüaluroonhapet ning selle tulemusena hakkab hüaluroonhappe hulk nahas järjest vähenema, nahk kaotab olulise osa niiskusest. Tekivad esimesed kortsukesed, nahk muutub kuivaks ning naha kvaliteet langeb.

Hüaluroonhapet sisaldavad igapäevased hooldustooted tõstavad naha pindmiste kihtide niisutatust ja muudavad naha veel enam värskemaks ja elujõulisemaks.

 

Biodroga Hyaluron Complex Serum 3% – hüaluroonhappe seerum 3%, 15ml

MI80076

 

CNC Trihyal Age Resist Leave on Mask – mitmetoimeline noorendav ja niisutav näomask, 50 ml

5711276440900

CNC Aesthetic World Power Hyaluron FIVE – tugevatoimeline vananemisvastane nahka elustav seerum , 15 ml

cnc-cosmetic-aesthetic-world-power-hyaluron-five-30-ml-sid_4186

 

Renophase Crème Revitalisation HYAL – hüaluroonhappega kreem esimestele kortsukestele, 50 ml

creme-revitalisation-hyal-50-ml

Millised on efektiivsed naha vananemist pidurdavad protseduurid?

Naha kvaliteeti parandavateks efektiivseteks protseduurideks on mesoteraapia, redermalisatsioon, biorevitalisatsioon, biomodelleerimine, happehooldused, mis keskenduvad niiskustasakaalu taastamisele, kollageeni ja elastiini tootmisele  ning naha üldisele stimuleerimisele. Botuliinitoksiini toimel süstitavas piirkonnas miimikalihased lõõgastuvad ja selle tulemusena kortsud kaovad või taanduvad. Lisaks pärsib botuliintoksiin ravitavas piirkonnas rasueritust ning annab nahale särava glow efekti.

Redermalisatsioon on uudne süsteprotseduur, mille eesmärgiks on naha kvaliteedi parandamine, vananemisilmingute pidurdamine, nahatooni ühtlustamine, pigmendilaikude eemaldamine ning põletiku vähendamine naha pindmistes kihtides.

Redermalisatsiooni preparaadid sisaldavad erinevas kontsentratsioonis hüaluroonhapet ja merivaikhapet, mis mõlemad on kehaomased aktiivained.

Hüaluroonhape niisutab ja värskendab nahka, silub peeneid kortsukesi ning annab nahale terve, noorusliku ning särava ilme.

Merivaikhape omab antioksüdatiivset toimet, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjulike rünnakute eest. Paraneb mikrotsirkulatsioon ja alanevad tursed. Stimuleerib kollageeni ja elastiini tootmist ning omab regeneratiivset efekti rakkudel.

Profhilo biomodelleerimine on innovatiivne nahka sügavalt niisutav, toitev ja pinguldav süsteprotseduur, mis parandab naha elastsust, annab võimsa pinguldava efekti ning pidurdab ja vähendab vananemisilminguid.

Profhilo preparaat sisaldab kõrgeimas kontsentratsioonis hüaluroonhapet ja seega on protseduur peamiselt mõeldud kuiva, elastsust kaotanud naha esinemisel.

Profhilo’s sisalduv hüaluroonhape eraldub aeglaselt ja stimuleerib oluliselt kollageeni ja elastiini sünteesi. Seega parandab protseduur naha elastsust, tõstab toonust, silub kortse ja annab nahale nooruslikuma ilme.

Mesoteraapia on efektiivne nahka vitamiinide, mineraalainete, aminohapete ja hüaluroonhappega rikastav protseduur

Mesoteraapia protseduuriga viiakse eelnevalt tuimestatud naha erinevatesse kihtidesse ülipeene nõela abil vitamiine, aminohappeid, koensüüme, mineraalaineid ja hüaluroonhapet – kõike vajalikku selleks, et nahk oleks särav, värske ja nooruslik!

Protseduur niisutab nahka sügavuti, ahendab poore, stimuleerib nahka tootma kollageeni, silub miimikakortse ja muudab naha säravaks ning värskeks. Kaotab tuhmi ja väsinud jume.

Microneedling hoolduse teostamiseks kasutatakse vastavat dermapen seadet, millega tekitatakse nahale kuni  1 miljon mikrokanalit. Mikrotorked tekitavad rakkudevahelise ärrituse, mis vabastab kasvufaktoreid ja põhjustab kollageeni ja elastiini sünteesi tõusu. Microneedling-kollageeniteraapia on üks parimatest viisidest stimuleerida kollageeni ja elastiini sünteesi ja sellega parandada näonaha kvaliteeti.

Botuliinitoksiini protseduur, mida peamiselt teatakse nimetuse all „botox“, on maailmas üks kõige populaarsem ja enamkasutatav meditsiiniline mittekirurgiline esteetiline iluprotseduur nii kortsude ennetamiseks kui ka raviks. Botuliinitoksiini toimel süstitavas piirkonnas miimikalihased lõõgastuvad ja selle tulemusena kortsud kaovad või taanduvad. Aja möödudes raviaine toime kaob ning miimikalihaste liikumine taastub. Üldiselt kestab soovitud ravitoime 4-6 kuud olenevalt inimesest. Kui ravitoime on ootuspärane ja meeldiv, siis tuleb ravitoime kadumisel protseduuri korrata.

Erinevate protseduuridega saad tutvuda meie ilukliiniku lehel www.bsmedical.ee

 

Proviisor Merilin Kiis

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisorõppe erialal ning töötanud nii apteegis proviisorina, ravimite müügiga tegelevates ettevõtetes kui ka 7 aastat meditsiiniõdede ja ämmaemandate ravimiõpetuse õppejõuna Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Meditsiin on olnud mulle alati südamelähedane. Erilist huvi olen tundnud nahahoolduse ja esteetilise meditsiini vastu, millega olen olnud seotud enam kui 14 aastat. Usun, et oma naha eest hoolitsemine, sellele tähelepanu pööramine on hoolsuse ja endast lugupidamise üks osa.
Teadmine, et ainult kvaliteetsed, aktiivseid koostisosi omavad nahahooldused ja toimingud ning eeskujulik koduhoolduse rakendamine annavad ootuspäraseid tulemusi, motiveerib mind iga päev antud valdkonnas töötama. Tõeline rõõm on näha sära klientide silmis, kui nad on avastanud selle, kui lihtne võib olla tegelikult efektiivsete tulemuste ja kauni naha saavutamine.

Salongipood.ee