Mis on HEV-valgus ning kas see on nahale kahjulik?

HEV-valgus (High Energy Visible Light) on suure energiaga nähtav valgus, mida kutsutakse ka siniseks valguseks. HEV-valgus on kõikjal meie ümber, kuna see on osa valgusest, mida me näeme. Päikesevalgus on suurim sinise valguse allikas, millega me kokku puutume, kuid seda valgust kiirgavad ka näiteks arvutiekraanid, televiisorid ja nutitelefonid. Tänapäeva elustiil on muutnud ekraanid meile väga lähedaseks – tihti on inimeste töö juba selline, et palju aega veedetakse ekraanide taga. Ekraanid paiknevad meie nahale aga oluliselt lähemal kui päike ning seetõttu on nende kiirgusel meie nahale otsene mõju.

UV-kiirte mõjust meie nahale teame me palju, kuid HEV valguse molekulaarne ja nähtav mõju meie nahale on uuem avastus.

Päikesevalguse spekter koosneb UV-, nähtava- ja infrapunavalgusest. Nähtava valguse lainepikkuse vahemik on vahemikus 400–760 nm ning HEV-valgus jääb vahemikku 400–500 nm. Just seetõttu kutsutakse seda ka siniseks valguseks. UV-valgus on lühema lainepikkusega (290–400 nm) ning seda palja silmaga näha ei saa.

HEV valgus ja UV-kiired mõjutavad nahka erinevalt.

UVB-kiired tungivad läbi naha välimiste kihtide ehk epidermise. HEV-valgus tungib nagu UVA-kiiredki naha alumistesse kihtidesse ehk dermisesse. UVB-kiirgus põhjustab väiksepõletust. UVB-kiirgust ja vähemal määral UVA-kiirgust on seostatud DNA kahjustustega, mis võivad põhjustada nahavähki. UVA-kiirgus võib põhjustada naha enneaegset vananemist ning päikseallergiaid. HEV-valgust seostatakse samuti naha enneaegse vananemisega. Nii UVA-, UVB- kui ka HEV-valgus võivad põhjustada hüperpigmentatsiooni ja soodustada päikeselaikude, melasma  ja põletikujärgse hüperpigmentatsiooni teket.

HEV-valgus tekitab vabu radikaale. Vabad radikaalid panevad naharakud tootma ensüüme, mis lagundavad kollageeni ja elastiini ning selle tulemuseks on naha fotovananemine. Sinine valgus kahjustab ka naha loomulikku kaitsekihti – nahk on vastuvõtlikum erinevatele stressifaktoritele.

Kuidas enda nahka sinise valguse eest kaitsta?

  • Kuna HEV-valgust kiirgavad paljud digiseadmed, on tänapäeval paljusid seadmeid võimalik lülitada kollase ehk öövalguse peale.
  • Töötamisel ekraanidega oleks mõistlik kasutada sinise valguse kaitsega prille/ekraanikaitseid (sinine valgus mõjutab ka silmi).
  • Enda naha kaitsmiseks on vajalik õige nahahooldus: Väga oluline on meeles pidada, et päikesekiired mõjutavad nahka ka pilvise ilmaga ning päiksekaitse peaks olema igapäevase nahahooldusrutiini oluline osa. Paljud päikesekreemid pakuvad kaitset UVA- ja UVB-kiirte eest, kuid ei filtreeri HEV-valgust. Kasuta hooldustooteid, millel koostises HEV-valguse blokaatorid. Samuti pakuvad nahale kaitset rohkelt antiüksüdante sisaldavad seerumid ja kreemid.

Proovi näiteks:

ZO Skin Health Daily Sheer Broad-Spectrum SPF 50 – veekindel mineraalne päikesekaitsekreem, 45 ml

Vee- ja higistamiskindel ZOX12 kompleksiga nahka rasvaseks mitte jättev päikesekaitsekreem kaitseb UVA/UVB- ja IR-kiirguse ning HEV-valguse eest, ning jätab naha matiks. Kaitseb ja niisutab.

Image Skincare Daily Defence Moisturizer SPF50 – niisutav päevakreem SPF 50, 50 ml

Õhulise ja mitterasuse koostisega niisutav päevakreem mis pakub kaitset nii UVA/UVB ning infrapunakiirguse ja HEVi(High Energy Visible light) eest. HEV on LED lampide poolt kiirgatav sinine valgusspekter mille mõju nahale peetakse pea sama ohtlikuks kui UV kiirguse oma.

Rhea DailyShield – mitme kaitsega niisutav näokreem SPF 50, 30 ml

Multi-kaitsega rikkalikult niisutav meigialuskreem kaitseb kahjulike UVA/UVB päikesekiirte eest kui ka tehisliku sinise HEV-valguseeest, mida kiirgavad nii arvuti kui nutitelefonide ekraanid. Tänu antioksüdantsetele ja regenereerivatele lisatoimeainele nagu RadicalShield, tomatiekstrakt ja niatsiinamiid (B3) on veelgi tõhusamalt saavutatud kaitse linnastressile.

Eucerin Sun Photoaging Control SPF 50 – päikesekaitseemulsioon näole, 50 ml

Eucerin Sun Photoaging Control Fluid SPF50 on näo päikesekaitsekreem kõikidele nahatüüpidele, mis aitab ennetada fotovananemist ning vähendada nähtavalt kortsude ja peente joonte teket. See eksklusiivne Eucerini tehnoloogia ühendab laia- ja fotostabiilsed UVA- ja UVB-filtrid, mis tagavad kõrge UV-kaitse ning Licochalcone A, mis neutraliseerib UV- ja HEV valgusest põhjustatud vabu radikaale.

Babe Super Fluid Color Sunscreen SPF50 – tooniv päikesekaitsekreem näole, 50 ml

BABE Super Fluid emulsioon näole tooniv SPF 50 on veepõhise tekstuuriga emulsioon, päikese ja kõikide välistegurite kaitsevahend igapäevaseks kasutamiseks. Toote ülikerge tekstuur imendub koheselt nahka ning hüaluroonhape niisutab intensiivselt, jättes naha pehmeks ja siidiseks. Emulsioonil on tugev UVA ja UVB kaitse. E vitamiin ja karnosiin võitlevad oksüdatiivse stressiga. Karnosiin annab kaitse ka IR ja siniselevalgusele ja DNA kaitse. Tooniv versioon annab nahale loomuliku ja ühtlase tooni.

Proviisor Kärt Kokk-Jakin

Lõpetasin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisoriõppe erialal aastal 2014 ning peale seda asusin tööle proviisorina apteegis. Aastatel 2021-2022 läbisin Tartu Ülikooli kliinilise farmaatsia kursuse. Armastan väga enda eriala ning proviisoritööga kaasnevat patsientide nõustamist. Olen ka väga suur tervisliku ning aktiivse elustiili pooldaja.

Minu suureks huviks on alati olnud terve ja ilus nahk ning selle saavutamine. Leian, et naha ilusa väljanägemise olulisust alahinnatakse sageli, kuid tegelikkuses võivad paljud nahaprobleemid olla inimestele väga suureks koormaks ning ebakindluse allikaks. Kvaliteetsed ning nahatüübile sobivad nahahooldustooted on terve naha aluseks.