Dr Kristi Abram: mis on nahakuivus ja mis seda põhjustab?

Mis on nahakuivus ja mis seda põhjustab?

Nahakuivus ehk kseroos on üks sagedasemaid nahaprobleem, mis mõjutab väga erinevas vanuses inimesi. Kuivus on tingitud naha pindmise kihi veesisalduse vähenemisest. Kuiv nahk on tavaliselt tuntavalt kare ja ketendav, inimene võib subjektiivselt tunda sügelust ja naha pinguloleku tunnet. Mõnikord võib kuivuse tõttu naha elastsus väheneda sedavõrd, et tekivad isegi valulikud veritsevad lõhed.

Esiteks võivad kuivust võivad põhjustada mitmed välised tegurid, millega igapäevaselt kokku puutume. Välistegurid võivad olla ilmaga seotud. Näiteks kui külma, kuiva ja tuulise ilmaga õues olla kaua õues, muutub nahk ebameeldivalt kuivaks. Ka päike kuivatab nahka. Nahk muutub kuivaks ka siis, kui meie eluruumid on liigselt köetud ja sundventilatsioon tõmbab ruumist ära niiskuse.

Nahka võivad kuivatada mitmesugused ained, millega tööl või vaba aja harrastuste juures kokku puutume, näiteks tsement, savi, soengute tegemiseks mõeldud tooted või muud tooted.

Väliste tegurite alla kuuluvad ka pesemise juures tehtud vead, näiteks kui käiakse päeva jooksul mitu korda pikalt kuuma dušši all ning lisaks kasutatakse leeliselise toimega seepi ja tugevatoimelisi kehakoorijaid. Reegel on selline, et mida tõhusam on pesuvahend mustuse eemaldamisel, seda intensiivsemalt eemaldab see nahalt ka loomulikku lipiidkihti, mis peaks tagama naha elastsuse ja kaitsma nahka vee liigse aurustumise eest.

Välistele faktorite kõrval võivad ka mitmed sisemised tegurid soodustada nahakuivust. Levinuim põhjus on loomulik vananemine, sest selle käigus langeb suguhormoonide tase organismis ja nahk toodab vähem lipiide ja muutub lisaks ka õhemaks. Kõige selle tulemusena hakkab aasta-aastalt naha veesidumise võime langema ja muutub kuivaks. Kuivus võim kaasneda ka hormonaalsete häirete korral, näiteks diabeedi või kilpnäärmehaiguste põdemisel. Samuti põhjustavad mitmed ravimid nahakuivust, näiteks diureetikumid ja vähiravimid.

Mõnikord võib naha ekstreemne kuivus põhjustada ise nahapõletikku ehk dermatiiti, samas on kuivus ise mitmete krooniliste põletikuliste nahahaiguste üheks oluliseks sümptomiks. Tuntumate haigustena võib nimetada atoopilist dermatiiti, psoriaasi ja mitmeid ekseeme.

Kuidas ennetada ja ravida nahakuivust?

Esimese asjana võiks selgitada, mis põhjusel on kuivus tekkinud ja proovida neid tegureid vältida. Halva ilma korral kasutada õue minnes rasvasemaid kaitsekreeme. Dušši all ei ole mõistlik käia korraga üle 10 minuti ja pesemiseks võiks kasutada pigem leebema toimega pesuvahendeid, näiteks duššikreemi või –õli. Kui me tööl või kodus puutume kokku nahka ärritavate ainetega, siis tuleks kanda kaitsekindaid. Vältida tuleb lahustite sattumist nahale. Päikeselise ilmaga tuleks kasutada päikesekaitse kreeme ning peale higistamist või ujumas käimist tuleks seda kihti uuendada. Palava ilmaga jälgida, et päeva jooksul oleks tarvitatud piisavas koguses joogivett. Krooniliste haiguste põdemisel jälgida, et ravimite võtmine oleks korrektne ja haigused püsiksid kontrolli all.

Väljakujunenud nahakuivuse leevendamisel on oluliseks eesmärgiks nahabarjääri taastamine, et vältida edasist veekadu. Selleks tuleb nahka igapäevaselt regulaarselt kreemitada, eriti peale veeprotseduure. Kõige mõistlikum on kreemitada nahka esimeste minutite jooksul peale pesemas käimist, siis lukustub niiskus nahas kõige paremini. Reegel on selline, et mida kuivem on nahk seda rasvasemaid kreeme tuleks kasutada.

Kui aga kuivus on püsinud pikka aega ja nahale on juba tekkinud põletik, siis ei pruugi enam üksnes naha kaitsmisest ning kreemitamisest piisata ja tuleb ravi saamiseks pöörduda arsti juurde.

Dr Kristi Abram

Esteetilise meditsiini arst/dermatoloog

BS Medical Aesthetics ilukliinik

www.bsmedical.ee

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1997. aastal ja dermatoveneroloogia residentuuri 2002. aastal. Samal aastal alustasin doktorandina SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus teadusuuringuid rosaatsea riskitegurite teemal. Alates 2005. aastast olen püsivalt
töötanud dermatoveneroloogia õppejõuna Tartu Ülikooli juures ja 2006. aastast arst- õppejõuna SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus. Aastal 2010 kaitsesin teadusdoktori kraadi ja alates 2019. aastast olen TÜ Nahahaiguste Kliiniku dotsent. Olen varem töötanud dermatoloogina ka Tamme Erakliinikus ja Medita kliinikus.
Osaledes aktiivselt teadustöös,olen mitmete rahvusvahelistes eelretsenseeritavates teadusajakirjades avaldatud publikatsioonide autor. Lisaks olen Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsi ja Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Ühingu liige ning oma eriala residentuuri üldjuhendaja. Oma igapäevatöös tegelen kõige enam nahakasvajate diagnostika ja kirurgilise raviga, näonahadermatoosidega ja veneroloogiliste haigete nõustamisega. Esteetilise meditsiini valdkonnas olen tegutsenud alates 2017. aastast läbides erinevaid koolitusi ja tegeledes peamiselt Botoxi raviga.

Tootesoovitused

Tooted, mis hooldavad kuiva nahka pesemisel

Babé Oil Soap – vedel õliseep, 500 ml

Kontsentreeritud veevaba koostis  aitab nahakahjustustel paraneda ja kaitseb nahka kareda vee eest. Sisaldab Omega 3, 6 ja 9 rasvhappeid , mis taastavad tseramiidide ja hüdrolipiidse kihi.

Tagab elastse ja pehme naha koheselt. Võtab ära sügeluse ja pingul tunde. Koos pehmendava kreemiga tagab kogu päevaks heaolutund. Üle 40% pehmendavaid ja taastavaid õlisid tagavad kogu päevaks niisutatud ja elastse naha.

 

Bioderma Atoderm Ultra-Nourishing Shower Oil – dušiõli kuivale, väga kuivale, ärritunud nahale, 200 ml

Atoderm Huile de douche dušiõli kuivale, väga kuivale, ärritunud ning tundlikule nahale. Dushõlis sisalduvad taimsed lipiidid taastavad koheselt kaitsekihi, rahustavad nahka ning taastavad lipiidisisalduse.

Skin barrier therapy® ennetab nahaärritusi ning PP-vitamiin suurendab lipiidide sünteesi. Tekstuurilt on dushiõli mittekleepuv ning kergelt kasutatav. Ei ärrita silmi. Hüpoallergeenne. Suurepärane taluvus. Parabeenivaba. Dermatoloogiliselt testitud.

 

La Roche-Posay Lipikar AP+ Cleansing Oil – dušiõli kuivale ja atoopilisele nahale, 400 ml

La Roche-Posay Lipikar AP+ Cleansing Oil on puhastusõli kõikidele nahatüüpidele, kuid see mõjub eriti hästi ülikuivale ja atoopilisele nahale. Sobib see igas vanuses inimestele ja see on ideaalne puhastustoode kogu perele. Tänu rikkalikule sheavõi ja niatsiinamiidi koostisele eemaldab see puhastusõli õrnalt mustuse nahka kahjustamata.

Puhastusvahend aitab taastada naha lipiidide taset, parandades kaitsebarjääri. Aqua Posae Filiformis’e kasutamisel taastab La Roche-Posay Lipikar AP+ puhastusõli naha mikrobioomi, mis on atoopilise naha korral sageli häiritud. Veelgi enam, see aitab vältida ägenemisi. See toode sobib ühtviisi nii beebi peanahale kui ka intiimpiirkonnale.

Avène XeraCalm A.D Cleansing Oil – keha puhastusõli kuivale nahale, 400 ml

Avène XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Cleansing Oil on auhinnatud igapäevane puhastusõli, mis leevendab kohest sügelust, punetust ja ärritust atoopilisele dermatiidile ja ekseemile kalduval nahal. See lipiide täiendav hooldus, mis on valmistatud ilma lõhna- või parabeenideta, sisaldab patenteeritud I-Modulia® ja Cer-Omega kahte võimsat toimeainet, mis rahustavad nahka, pakkudes samas erakordset niisutust. Rikkalik õli tekstuur annab niiskust ja taastab naha kaitsebarjääri, tagades kauakestva mugavuse

 

Tooted kuiva naha niisutamiseks ja kaitsebarjääri hoidmiseks ning taastamiseks

Babé Balm To Oil – kuiva naha palsam, 500 ml

Babé Balm-to-Oil kehapalsam (pH 5,5)on kreemja tekstuuriga, mis nahaga kokkupuutel muutub mittekleepuvaks kuivõliks ja pakub ainulaadset nahka hellitavat kasutuskogemust. Selle õlirikas koostis, mida on rikastatud pre- ja probiootiliste toimeainetega, toidab ja niisutab sügavalt nahka, tugevdab ja taastab naha kaitsefunktsiooni ning aitab vältida veekao ja nahakuivuse tekkimist. Pre- ja probiootikumid tasakaalustavad naha mikrobioomi. Ideaalne kuivale, väga kuivale ja atoopiale kalduvale nahale. Imendub kiirelt nahka. Loodud kaaslaseks õliseebile, et pakkuda nahale veelgi kauakestvamat ja tõhusamat hooldust. Dermatoloogiliselt testitud. 90% looduslikku päritolu koostisosi. Kliinilised uuringud näitasid, et 95% Nahk on rohkem hüdreeritud, 90% on nahk niisutatum, vähendab naha kuivuse ja pinguloleku tunnet, 86% Pakub koheselt heaolu ja mugavustunnet nahal.

Bioderma Atoderm Ultra-Soothing Balm – nahka tugevdav, rahustav ja pehmendav hooldus, 200 ml

Nahka tugevdav, rahustav ja pehmendav hooldus atoopilisele nahale (imikutele*, väikelastele, täiskasvanutele). Sobib ärritunud ja ülikuivale nahale. BIODERMA innovatsiooniline Atoderm Intensive Baume on esimene naha struktuuri täiustav ja ärritust leevendav kreem, mis korrigeerib atoopilise naha bioloogilist düsfunktsiooni ja selle tagajärgi.

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M – nahka kaitsev ja niisutav kehapalsam, 400 ml

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M sobib ideaalselt nahale, millel on ebamugavustunne ja sügelus, näiteks väga kuiv nahk ja atoopilise dermatiidi all kannatav nahk. Sobib kogu perele, beebidest eakateni, püüab parandada elukvaliteeti. Atoopiline dermatiit on krooniline haigus, mis kipub perioodiliselt ägenema. Tavaliselt iseloomustab seda kuivus, punetus ja sügelus kahjustatud nahabarjääri tõttu. Atoopilise dermatiidi all kannatava naha üks sagedasemaid probleeme on see, et sellel nahal on soodne keskkond Staphylococcus aureuse koloniseerimiseks ja levikuks. Selle bakteri vohamine aitab kaasa täiendavale nahabarjääri düsfunktsioonile, mis võib sümptomeid süvendada ja takistada nende lahenemist.

Eucerin Aquaphor Body Ointment Spray – pihustatav kehasalv, 250 ml

Niisutab tõhusalt, aidates taastada väga kuiva ja ärritunud kehanahka. Uuenduslik pihustatav kehasalv, mida on lihtne kanda igale poole. Katkematu pihus, pihustatav isegi tagurpidi pudelist. Sobib ka beebidele alates 3. elukuust. Lõhna- ja säilitusainetevaba.
Jahutava toimega pihus, mis ei sisalda vett ning rahustab ja leevendab vaid hetkega kuiva, väga kuiva, karedat või ärritunud nahka olenemata kehapiirkonnast. Uuenduslik pihustatav kehasalv, mis sobib suurepäraselt kätele, jalgadele ja teistele suurematele kehapiirkondadele ning raskesti ligipääsetavatele kohtadele, talletades nahas vett, hoides naha niisutatud ja kiirendades selle uuenemist. Mitte kasutada näol.

 

 

Tooted kuivade huulte niisutamiseks, taastamiseks, kaitseks

La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 Soothing Repairing Balm – taastav huulepalsam, 7,5 ml

La Roche-Posay Cicaplast Lips on kaitsev ja toitev huulepalsam, mis parandab väga kuivad ja lõhenenud huuled juba esimesest pealekandmisest.

4 nädala jooksul muutuvad huuled siledaks ja toidetuks tänu pantenoolile, sheavõile ja uuenduslikele MP-lipiididele, mis aitavad taastada nahas loomulikku lipiidide tootmist.

 

pHformula SOS Lip Rescue – kaitsev mitmetoimeline huulepalsam, 10 ml

Mitmetoimeliste omadustega huulepalsam on tõeline kiirabi kahustatud huultele. Väga kiirete parandavate omadustega kuivadele, katkistele ja lõhenenud huultele. Huuled jäävad niisutatuks, pehmeks ja paranevad kiiresti.

Muse® Lip Care Nourishing Balm – toitev ja taastav huulepalsam, 5 ml

See rikkalik ja luksuslik ning toitev huulepalsam sisaldab üliniisutavat hüaluroonhapet ja täitvat kollageeni, mis niisutab huuli sügavuti, säilitades nende välimuse ja andes pehme ning siidise tunde. Mittekleepuv ja kerge, andes kauni, pehme läike.

Sebamed Lip Defense Stick SPF 30 – huulepalsam kuivadele ja lõhenenud huultele, 4,8 g

Kolmekordne kaitse ja hooldus kuivadele ja lõhenenud huultele. E-vitamiin ja bisabolool (kummeli ekstrakt) taastavad kuivanud ja lõhenenud huuled kiiresti ja efektiivselt ning leevendavad ärritus- ja põletikunähtusid. Jojoba- ja riisiõli kaitsevad huuli külma ning kuivuse eest.  UVA ja UVB-filtrid kaitsevad päikesekahjustuste eest. Kasutamiseks aastaringselt.

Tooted kuiva näonaha niisutamiseks, taastamiseks, kaitseks

La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream – universaalne nahka rahustav näokreem, 40 ml

La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream on mõeldud igapäevaseks hoolduskreemiks tundlikule nahale. Prebiootikume sisaldav koostis tõstab naha vastupanuvõimet ning vähendab ärritusnähtusid. Toode sobib kasutamiseks kogu perele ja seda on testitud imikute peal alates 3. elukuust. Hooldustoode tagab 48-tunnise niisutuse ja vähendab kõiki naha ebamugavustunde ja tundlikkuse märke.

Podopharm Podoflex® Regenerating And Soothing Ointment – ternespiimasalv, 60 ml

Ternespiimasalv sobib hästi kuivale, punetavale, kiskuvale ja kahujstunud nahale, ataoopilisele nahale.

Salvi soovitatakse huulte hoolduseks, kui külm või kuum on liiga teinud ja huuled kuivavad ning narmendavad. Väga hea akne raviks isotretinoiiniga. Sobib diabeetikutele.

 

Eucerin Aquaphor Repairing Ointment – nahka taastav salv, 45 ml

Rahustavat ja läbipaistvat salvi on probleemsetele kohtadele nagu põlved, küünarnukid, lõhenenud sõrmenukid ja kannad, küünanahad, lihtne peale kanda ja sisse masseerida. Väheseid koostisosi sisaldades on see hästi talutv ka tundlikul nahal, sobib kasutamiseks imikutele ja lastele, samuti kergemate põletuste korral ning pärast pindmiste nahaprotseduuride nagu laserravi ja keemilise koorimise teostamist.

 

Renophase Crème Repair L – nahka uuendav ja rahustav kreem, 50 ml

Naha terviklikkuse taastamiseks on vaja üheaegselt niisutust, naha ülesehitamist ja kaitset vabade radikaalide tekitatud kahju eest. Raviv L kreem sisaldab madecassoside, mis on võimas antioksüdant, blokeerib ärrituste protsessi, rahustab ja suurendab naha loomulikku võimet end ise parandada. Tõeline abimees haavade paranemisel, armide taastumisel ja naharakkude uunemisel.

 

pHformula Post Recovery Cream – nahka taastav ja kaitsev näokreem, 100 ml

Rikkalik pehmendav näokreem sisaldab niiskust säilitavate toimeainete kombinatsiooni, et tagada maksimaalne naha kaitse ja niisutus. Kreem aitab hetkega leevendada nahakuivust. Omab head põletikuvastast ja antioksüdatiivset toimet.

 

Babor Skin Protect Lipid Cream – ilmastikukreem, 50 ml

Kaitsev ja niisutav näokreem toidab nahka, mis on talvel külma, tuule ja kuiva kütteõhu tõttu eriti stressis, ning jätab nahale rikkaliku, mati lipiidikihi, mis kaitseb ja hooldab seda intensiivselt. Lisaks sellele võitleb see pinguldus-, ketendus- ja kuivustunde vastu ning jätab naha sametiselt pehmeks.