Traneksaamhape – aktiivaine, mis aitab nahatooni ühtlustada

Traneksaamhape

Happed mängivad nahahoolduses jätkuvalt suurt rolli tänu paljudele nende jumet parandavatele omadustele. Üha enam on hakatud nahahoolduses kasutama traneksaamhapet peamiselt just tänu tema võimele muuta tumedaid laike heledamaks ja parandada naha pigmentatsiooni. Sellel on leitud kasulikud toimed võitluses melasmi, hüperpigmentatsiooni ning muude nahatooni muutustega.

Mis on traneksaamhape?

Traneksaamhappe puhul on tegemist on sünteetilise molekuliga, mis on looduslikult esineva aminohappe lüsiiniga sarnase struktuuriga. Lüsiin on oluline kõikide valkude (näiteks kollageeni ja elastiini) tootmiseks kehas.

Traneksaamhape pärsib melanotsüütide ehk pigmenti tootvate rakkude aktiivsust. Tänu sellele väheneb ebakorrapärase pigmentatsiooni teke.

Traneksaamhappe toimel on nahk võimeline taastama normaalse pigmendi tootmise ning parandama samal ajal ka olemasolevaid nahatooni muutusi.

Mis on traneksaamhappe toimed?

Traneksaamhape aitab vältida tumedate laikude teket, parandades samal ajal aktiivselt olemasolevaid nahatooni muutusi. See toimeaine võib aidata efektiivselt just pigmentatsioonihäirete (näiteks melasma), tumedate laikude ning ebaühtlase nahatooni korral.

Traneksaamhape võib aidata vähendada ka UV-kiirgusest tingitud nahakahjustusi. On leitud, et paikne traneksaamhape võib parandada tõhusalt üldist nahatooni, punetust, põletikku ja tumedaid laike päikesekahjustusega nahal.

Traneksaamhape aitab kiirendada nahabarjääri taastumist, mistõttu võib see aidata ka rosaatsea sümptomeid vähendada.

Lisaks eelnevale aitab traneksaamhape vähendada ka aknest põhjustatud värvimuutusi. Akne võib põhjustada põletikujärgset erüteemi, mis väljendub tumedate, punaste, roosakate või lillakate nahavärvi muutustena, mis jäävad nahale ka pärast akne taandumist. Traneksaamhappel on leitud kasulikud toimed just nende värvimuutuste vähendamisel.

Kõikide eelnevate probleemide ravis ei tohi aga kindlasti unustada, et UV-kiirgus on hüperpigmentatsiooni tekke üheks oluliseks teguriks ning korraliku päiksekaitsekreemi kasutamist ei tohiks unustada ka pilves ilmaga. Päikesekreemide SPF tugevus võiks alata 30-st, kuid mida suurem number, seda tõhusama kaitse kreem annab.

Kõrvaltoimed:

Kuigi traneksaamhape on üljuhul hästi talutav toimeaine, mis sobib enamikule nahatüüpidele, võib ka selle kasutamisel esineda kõrvaltoimeid. Enamlevinud kõrvaltoimeteks on naha kuivus, ärritus ja ketendus.

Kuivuse ja ketenduse korral kasutage pärast traneksaamhappega toodete kasutamist korralikult niisutavat kreemi. Mis puudutab ärritust, siis on see kõrvaltoimeks, mis kaob enamasti pärast seda, kui nahk on koostisosaga kohanenud. Kui aga kuivus, ärritus või ketendus on väga tugevad või püsivad kauem kui paar nädalat, oleks mõistlik toote kasutamine lõpetada ja võtta ühendust dermatoloogiga.

 

Traneksaamhape sisaldavad hooldustooted:

BDR Brillant EP Even & Perfect Brightening Serum – nahatooni ühtlustav seerum, 30 ml kogus

Nahka kirgastav seerum Brilliant EP võitleb erinevatel tasanditel nii hüperpigmentatsiooni kui ka punetusega. Selle tõhus koostis korrigeerib nahatooni, muudab vanuse laigud heledaks, tugevdab naha struktuuri ja annab tuhmile nahale sära.

BDR Re-action EP Perfect Brightening Essence – nahatooni ühtlustav essents, 30ml kogus

Traneksaamhappega nahatooni ühtlustav essents. Vähendab efektiivselt pigmendilaike ja punetust ning takistab uute pigmendilaikude teket. Sobib ka rosaatsea korral. Põletikuvastane, rahustav ja antioksüdantne toime. Ideaalne täiendus keemilisele koorimisele.

Mesoestetic Melan tran3x gel cream – hooldustoode pigmentatsioonihäirega nahale, 50 ml kogus

Hoolduskreem pigmentatsioonihäirega nahale. Depigmenteeriv näokreem igapäevaseks kasutamiseks toimib järk-järgult epidermise tumedatele laikudele muutes jume ühtlasemaks.

CNC Niacin Transform Serum – nahatooni ühtlustav, noorendav seerum, 30 ml kogus

Intensiivne toiteseerum, mis annab nahale sära ja klaari jume.  Niatsiini (vitamiin B3) ja traneksaamhappega seerum ühtlustab naha tooni, ahendab ja puhastab poore.

Renophase Renewlight Tranexamique Concentrate – ravikontsentraat pigmendilaikudele, 20 ml kogus

Tumedad ja sügavad laigud ei ole põhjustatud ainult UV-kiirgusest, vaid olulist rolli mängivad ka hormoonid, pärilikud tegurid, teatud ravimite ja põletike poolt põhjustatud häired organismis. Nahatooni ühtlustav kontsentraat aitab taastada naha normaalse pigmendi tootmise ja vähendada juba tekkinud tumedaid laike nahal. Aitab märgatavalt uuendada nahka ja ühtlustada fotovananenud naha tooni.

Ekseption Ferulic Activator- öökreem probleemsele nahale, 30 ml kogus

See öökreem-aktivaator on välja töötatud naha pH-taseme järkjärguliseks alandamiseks. Toode koorib, niisutab, vähendab pigmentatsiooni. Näonahk muutub siledaks ja säravaks.

Ekseption Caviar Activator Cream – nahka taastav ja elustav öökreem, 50 ml

Caviar Activator on välja töötatud naha pH taseme järk-järguliseks alandamiseks, samal ajal koorides ja niisutades nahka ning vähendades naha pigmentatsiooni. Selle tagajärel omandab nahk uskumatult siledama ja säravama tulemuse.

Sesderma C-Vit Antiox Booster Liposomal Serum – C-vitamiiniga sära andev seerum, 30 ml

Sesderma C-Vit Antiox Booster Liposomal Serum- Depigmenteeriva ja antioksüdatiivse toimega liposoomseerum. Stabiliseeritud C-vitamiin parandab kudede hapnikuvahetust, ühtlustab naha värvust ja parandab jumet. Stimuleerib naha uuenemist. Tõhus vananemisvastane toode.

C-Vit Antiox Booster Liposomal Serum 30 ml - C-vitamiiniga sära andev seerum

Sesderma Atopises Moisturizing Cream – niisutav kreem tundlikule, kuivale ja atoopilisele nahale, 50 ml

Niisutav kreem igapäevaseks kasutamiseks tundlikule, õrnale, kuivale, atoopilisele ja kroonilise dermatiidi nähtudega nahale. Taastab naha kaitsebarjääri.

Atopises Moisturizing Cream 50 ml - niisutav kreem tundlikule, kuivale ja atoopilisele nahale

Proviisor Kärt Kokk-Jakin

Lõpetasin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisoriõppe erialal aastal 2014 ning peale seda asusin tööle proviisorina apteegis. Aastatel 2021-2022 läbisin Tartu Ülikooli kliinilise farmaatsia kursuse. Armastan väga enda eriala ning proviisoritööga kaasnevat patsientide nõustamist. Olen ka väga suur tervisliku ning aktiivse elustiili pooldaja.

Minu suureks huviks on alati olnud terve ja ilus nahk ning selle saavutamine. Leian, et naha ilusa väljanägemise olulisust alahinnatakse sageli, kuid tegelikkuses võivad paljud nahaprobleemid olla inimestele väga suureks koormaks ning ebakindluse allikaks. Kvaliteetsed ning nahatüübile sobivad nahahooldustooted on terve naha aluseks.