Bakuchiol – taimne alternatiiv retinoolile

Bakuchiol on 100% taimset päritolu aktiivaine, mida saadakse Psoralea corylifolia nimelise taime (tuntud ka kui babchi) seemnetest ja lehtedest. Seda taime on kasutatud India ning Hiina meditsiinis juba ammu, kuid nahahooldusesse on see jõudnud suhteliselt hiljuti. Tänu sellele, et bakuchiol on tugeva vananemisvastase ning aknevastase toimega, on see saanud tuntuks kui looduslik alternatiiv retinoolile.

Bakuchiool on taimne fütokemikaal, millel ei ole küll sama keemiline struktuur kui retinoolil, kuid omab võimet aktiveerida nende retseptoreid. Seega omab bakuchiol paljusid retinoolile omaseid kasulikke toimeid, omamata seejuures paljusid negatiivseid kõrvaltoimeid.

Vananemisvastased toimed:

Bakuchioli puhul on tegemist tugeva antioksüdandiga, mis aitab vähendada tumedaid laike ja hüperpigmentatsiooni ning vähendada peente joonte ja kortsude teket. Lisaks omab bakuchiol nahka rahustavat toimet ning kiirendab naharakkude uuenemist ja kollageeni sünteesi.

Aknevastased toimed:

Bakuchiool omab põletikuvastast ja antibakteriaalset toimet ning parandab põletikujärgset pigmentatsiooni. Samuti aitab bakuchiol vähendada naha hüperkeratinisatsiooni ning seeläbi vähendada komedoonide teket.

Erinevused retinooliga:

  • Bakuchiol ei põhjusta nahaärritust. Retinooli sagedased kõrvalmõjud on seevastu nahaärritus, punetus, ketendus, õhetus, kipitustunne ja sügelus.
  • Bakuchiol on fotostabiilne ning tänu sellele võib seda kasutada ka hommikuti. Retinoidid ei ole UV-kiirguse käes stabiilsed ning reageerivad sellega. Lisaks muudavad retinoidid naha UV- kiirgusele tundlikumaks ning seetõttu tasub neid kasutada vaid õhtuses nahahoolduses ning päeval kasutada kindlasti päikesekaitsekreemi.

Tooted, mis sisaldavad bakuchioli

Biodroga Lifting Boost Mask – pinguldav mask, 50ml

Pinguldav ja tõstev näomask pehmendab pindmisi kortsujooni ning lõõgastab nahka. Rohkelt mineraalaineid, aminohappeid ja ensüüme sisaldav mask tasakaalustab naha niiskustaset ja pH-d ning tugevdab naha taastusvõimet. Aprikoosiseemneõli rikastab nahka mikroelementide ja vitamiinidega ning elustab märgatavalt nahka.

Ekseption Super Retinol Fluid – noorendav näoseerum, 45 ml

Revolutsiooniline noorendav seerum kõrge retinooli kontsentratsiooniga liposoomides. Toodet võib kasutada õhtul üks või kaks päeva järjest, päeval kombineerituna päikesekaitsega. Kui nahk muutub tundlikuks, vähendage lihtsalt pealekandmise sagedust ja kasutage niisutajat. Toode sobib suurepäraselt neile, kes soovivad saavutada särava ja noorusliku välimuse. Tulemuseks on naha elastsuse, tugevuse, pigmentatsiooni ja niisutatuse märkimisväärne paranemine.

 

Image Skincare Clear Cell – geelkreem probleemsele nahale, 48 g

Öiseks kasutamiseks loodud geelkreem probleemsele- ja aknenahale, mis aitab vähendada vistrikke, klaarida jume ning siluda ja ennetada kurde-kortse.

 

Sesderma Sesretinal Mature Skin Liposomal Serum – intensiivne vananemisvastane seerum, 30 ml

Liposoomseerum kõikidele nahatüüpidele. Tõhusa vananemisilmingute vastase toimega seerum niisutab ja pinguldab nahka. Silendab kortsujooni ja ühtlustab naha jumet.

 

Sesderma Azelac Ru Gel Cream – nahatooni ühtlustav pigmendivastane näokreem–geel, 50 ml

Geelkreem ennetab pigmentlaikude tekkimist ja vähendab olemasolevaid pigmentlaike. Nanotehnoloogilised tõhusad toimeained mõjuvad otseselt pigmentainet tootvatele melanotsüütrakkudele, ensümaatilisel tasemel. Kasutades Azelac Ru tooteid, väheneb pigmentaine melaniini moodustumine nahas ja ühtlustub selle jaotumine. Naha jume muutub ühtlasemaks ja pigmentlaigud vähenevad.

 

Babé Healthyaging+ Multi Repair Renovating Cream – vananemisvastane öökreem, 50 ml

HealthyAging+ on terviklahendus naha terve ja elujõulisena hoidmiseks ning vananemisilmingute korrigeerimiseks igas eluetapis. HealthyAging+ aitab kaitsta nahka vananemist põhjustava eksposoomi tekitatud kahju eest ning vähendab kortse, naha lõtvumist ja ebaühtlast nahatooni.

 

Proviisor Kärt Kokk-Jakin

Lõpetasin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisoriõppe erialal aastal 2014 ning peale seda asusin tööle proviisorina apteegis. Aastatel 2021-2022 läbisin Tartu Ülikooli kliinilise farmaatsia kursuse. Armastan väga enda eriala ning proviisoritööga kaasnevat patsientide nõustamist. Olen ka väga suur tervisliku ning aktiivse elustiili pooldaja.

Minu suureks huviks on alati olnud terve ja ilus nahk ning selle saavutamine. Leian, et naha ilusa väljanägemise olulisust alahinnatakse sageli, kuid tegelikkuses võivad paljud nahaprobleemid olla inimestele väga suureks koormaks ning ebakindluse allikaks. Kvaliteetsed ning nahatüübile sobivad nahahooldustooted on terve naha aluseks.