Aselaiinhape – asendamatu aktiivaine punetava, põletikulise ja pigmentatsioonihäirega naha hooldamisel

Mis on aselaiinhape?

Aselaiinhape on looduslikult esinev hape, millel on antimikroobsed, põletikuvastased, nahka koorivad ja kirgastavad omadused. Tänu nendele omadustele on aselaiinhape tõhus vahend akne, rosaatsea ja melasmi ravis.

Antimikroobsed omadused:

Aselaiinhape omab antimikroobset toimet pärssides akne tekkes olulist rolli omavate bakterite (Propionibacterium acnes) kasvu.

Keratolüütilised omadused:

Aselaiinhape on keratolüütiliste omadustega. Akne tekkimisel on sageli põhjuseks naha hüperkeratoos (liigsarvestumine). Ebakorrapäraselt irduvad surnud ja sarvestunud naharakud ummistavad rasunäärme viimajuha ning kas peatavad rasu liikumise või segavad seda. Naha liigse rasu tootmise ja naharakkude irdumise puudumisel võivad rasu ja naharakud koguneda karvanääpsu. Selle tagajärjel tekivad kinnised ja suletud komedoonid. Aselaiinhape keratolüütilise ainena aitab kogu seda eelnevat protsessi normaliseerida ning seeläbi ennetada mõningate aknekahjustuste teket.

Muudab tumedad laigud ja hüperpigmenteerunud naha heledamaks:

Aselaiinhape on türosinaasi inhibiitor. Türosinaas muudab türosiini melaniini molekuliks. Seega türosinaasi aktiivsust vähendades aitab aselaiinhape pärssida melaniini moodustumist. See omakorda aitab ennetada ja korrigeerida tumedate laikude teket. Seejuures aga ei pea muretsema, et enda loomulik nahatoon heledamaks muutuks – uuringud on näidanud, et aselaiinhape mõjutab vaid normist kõrvalekalduvaid melanotsüüte.  Aselaiinhapet peetakse tõhusaks aknearmide ja põletikujärgse pigmentatsiooni vastu võitlemisel.

Antioksüdantsed omadused:

Lisaks kõigele eelnevale on aselaiinhape antioksüdant neutraliseerides vabu radikaale, mille liigne hulk võib põhjustada naha enneaegset vananemist ning põletikulisi protsesse. Vabade radikaalide tootmist organismis võivad suurendada mitmed erinevad mõjurid nagu näiteks õhusaaste, suitsetamine, alkohol, UV-kiirgus jne. Arvatakse, et põletik mängib aknekahjustuste tekkes olulist rolli. Aselaiinhape omab põletikuvastast toimet ning tänu sellele vähendab see aknest tingitud punetust ja ärritust. Lisaks aknele toimib aselaiinhape efektiivselt rosaatsea puhul.

Aselaiinhape rosaatsea vastu:

Tänu aselaiinhappe omadusele vähendada põletikku, on see tõhus ka rosaatseaga võtlemisel. Aselaiinhape aitab nahka rahustada ning märgatavalt vähendada naha punetust. Kliinilised uuringud on näidanud, et aselaiinhapet sisaldavad tooted võivad pideval kasutamisel parandada rosaatsea põhjustatud tursete ja nähtavate veresoonte väljanägemist.

Võimalikud kõrvaltoimed:

​Kuna aselaiinhappel on koorivad omadused, võib see põhjustada mõningaid kõrvaltoimeid. Kõige sagedasemateks kõrvaltoimeteks on põletus- või kipitustunne kasutuskohas, kuivus, sügelemine ja punetus.

Aselaiinhape ja päike

Kuigi aselaiinhape ei suurenda naha tundlikkust päikesele, siis sellegipoolest tuleb suurt tähelepanu pöörata naha kaitsmisele päikese eest. Eriti oluline on see just siis, kui kasutate aselaiinhapet hüperpigmentatsiooni ravimisel, et hoida ära päikese poolt põhjustatud protsessi ägenemist ja/või paranenud piirkondade repigmentatsiooni.

Aselaiinhappe keemilised koorimised:

Aselaiinhapet sisaldavad mitmed kosmeetikatooted ning retseptiravimid, mis on mõeldud spetsiaalselt kuperoosanähtudega, probleemsele või pigmentatsioonihäiretega nahale.

Lisaks kosmeetikatoodetele kasutatakse aselaiinhapet ka happekoorimistes.

Näidustused:

  • põletikuline ja mittepõletikuline rosaatsea
  • põletikuline ja mittepõletikuline kerge akne
  • pigmentatsioonilaigud

Preparaadil on antimikroobsed, komedolüütilised ja põletikuvastased omadused, mis aitavad võidelda efektiivselt lööbeelementide, punetuse ja pigmentatsiooniga, mis kaasnevad tihti akne ja rosaatseaga. Hape toimib kapillaare tugevdavalt ning tänu sellele väheneb naha punetus.

Aselaiinhappe koorimine on leebetoimeline keemiline koorimine, mis on sobilik tundlikule ning punetavale ja põletikulisele nahale. Protseduur on nahale hästi talutav. Protseduuri tulemusena väheneb naha punetus, ühtlustub nahatoon ning taanduvad põletikukolded.

Aselaiinhappe keemilisi koorimisi teostavad meie kliiniku esteetilise meditsiini õed. Rohkem infot BS Medical Aesthetics

 

Aselaiinhapet sisaldavad hooldustooted

Sesderma Azelac Ru Luminous Fluid Cream SPF 50 – nahatooni ühtlustav pigmendivastane emulsioon-kreem, 50 ml

Depigmenteeriv emulsioon-kreem kõikidele nahatüüpidele. Vähendab pigmendilaike, uuendab nahka ja on põletikuvastase toimega. Pigmendi tekkimist pärssiv ja selle jaotumist ühtlustav. Sisaldab päiksekaitsefaktorit SPF 50.

Sesderma Azelac Moisturizing Cream – niisutav kreem punetavale ja põletikulisele nahale, 50 ml

Niisutav depigmenteeriv kreem kuivale, pindkuivale ja normaalsele nahale. Niisutab ja rahustab. Reguleerib rasueritust ja kiirendab naha uuenemist. Azelac sarja tooted tasakaalustavad põletikulist ja tundlikku nahka. Tooted vähendavad naha punetust ja sobivad hästi rosaatsea ilmingutega naha hoolduseks.

Azelac Moisturizing Cream 50 ml - niisutav kreem punetavale ja põletikulisele nahale

 

Sesderma Azelac Moisturizing Gel – niisutav geel punetavale ja põletikulisele nahale, 50 ml

Niisutav depigmenteeriv geel normaalsele ja kombineeritud nahale. Niisutab ja rahustab. Reguleerib rasueritust ja kiirendab naha uuenemist.

Azelac Moisturizing Gel 50 ml - niisutav geel punetavale ja põletikulisele nahale

 

Dermaceutic Dual + Anti-Blemish Serum – raviseerum probleemsele ja pigmendikalduvusega nahale, 30 ml

Dual + on koostatud kahe aselaiinhappe vormi ja nahatooni ühtlustavate toimeainete ainulaadse kombinatsiooniga, et pakkuda kahekordset toimet pigmendilaikude ja tekkivate löövete vastu. Komedolüütiline ja mittekomedogeenne toime.

Mõeldud pigmendilaikude ja aknele kalduva naha ebatäiuslikkuse kõrvaldamiseks.

 

 

 

Bioderma Pigementbio Night Renewer – öökreem pigmentatsioonihäirega nahale, 50 ml

Pigmentbio Night Renewer kreem sisaldab LUMIREVEALTM tehnoloogiat, mis on inspireeritud dermatoloogide poolt välja töötatud juhtivatest nahahooldustest. See töötab nahal, et taastada selle loomulikku jumet. Kreem aitab vähendada melaniini tootmist ja stimuleerib rakkude uuenemist, et saavutada nahka korrigeeriv ja helendav efekt. Tootes sisalduv toimeaine stimuleerib kollageeni tootmist, et saaksite hommikul ärgata siledama nahaga. Värske ja kerge, geeljas tekstuur. Nahal väga hästi talutav. Testitud dermatoloogide järelvalve all.

 

 

Babor AHA BHA Toner – kooriv näotoonik, 200 ml

AHA BHA Toner Doctor BABOR on õrnalt kooriv näovesi, mis aitab eemaldada naha pinnalt vanu naharakke. 4% AHA, 2% BHA ja 3% PAD (kaaliumaseloüüldiglütsinaat, aselaiinhappe leebem vorm) suurendab rakkude uuenemist ja annab siledama naha ja terve sära.

 

pHformula Spot On Blemish Active – kiiretoimeline hooldus probleemsele nahale, 20 ml

Kiiretoimeline hooldusvahend probleemsele piirkonnale, mis aitab leevendada akneilminguid ja aknest tingitud ebapuhtusi. Antimikroobne koostis peatab bakterite kasvu. Salitsüülhape tungib nahapooridesse eemaldades rasu ja mustuse ning vähendades akneilmingute teket.

 

Repêchage Red-Out® Soothing Sheet Mask – tundliku näonaha kangasmask, 1tk

Ühekordseseks kasutamiseks pakitud kangasmask sobib hästi rahustamaks tundlikku ja punetavat nahka. Taastab naha niiskust, rikastab meremineraalide, vitamiinide ja antioksüdantidega ja silub esimesi kortsukesi.

Proviisor Kärt Kokk-Jakin

Lõpetasin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisoriõppe erialal aastal 2014 ning peale seda asusin tööle proviisorina apteegis. Aastatel 2021-2022 läbisin Tartu Ülikooli kliinilise farmaatsia kursuse. Armastan väga enda eriala ning proviisoritööga kaasnevat patsientide nõustamist. Olen ka väga suur tervisliku ning aktiivse elustiili pooldaja.

Minu suureks huviks on alati olnud terve ja ilus nahk ning selle saavutamine. Leian, et naha ilusa väljanägemise olulisust alahinnatakse sageli, kuid tegelikkuses võivad paljud nahaprobleemid olla inimestele väga suureks koormaks ning ebakindluse allikaks. Kvaliteetsed ning nahatüübile sobivad nahahooldustooted on terve naha aluseks.