Punetusele kalduv näonahk – rosaatsea

Mis on rosaatsea ja kuidas see avaldub?
Rosaatsea on suhteliselt sage krooniline nahahaigus, mis paikneb näo väljaulatuvate osadel, milleks on põsed, lõug, nina ja otsmik. Sõltuvalt geograafilisest piirkonnast põeb rosaatseat 1–20% täiskasvanud elanikest, haigus algab kõige sagedamini 30–50-aastaselt ja esineb meestel ning naistel võrdse sagedusega. Rohkem on ohustatud heledama nahatüübiga inimesed.
Rosaatsea tekkepõhjused ei ole praeguseni lõpuni välja selgitatud, kuid arvatakse, et teatud geneetilise eelsoodumuse korral reageerib nahk intensiivsemalt haigust vallandavate tegurite suhtes ja kujunevad välja haigussümptomid.
.
Rosaatsea sagedaseks varajaseks tunnuseks on õhetushood, mille käigus tekib näoveresoonte laienemine ja näonahk muutub punetavaks. Inimene ise võib tunda kuumuse-, põletuse- või torkimistunnet. Õhetushoogusid võivad vallandada mitmesugused erinevad tegurid: näiteks päike, palavus, külm, tuul, intensiivne treening, kuumade jookide tarbimine, vürtsised toidud, aga ka
väsimus ja emotsionaalne stress.
.
Pikapeale muutub nahk püsivalt punetavaks ja nahale ilmuvad nähtavad kapillaarid – sellist rosaatsea vormi nimetatakse mõnikord rahva hulgas ka kuperoosaks. Geneetilise eelsoodumuse, keskkonnategurite ja nahal elavate mikroobide mõjul käivituvad nahas immunoloogilised mehhanismid, mis soodustavad põletikku ja punetusele lisaks tekivad ka põletikulised vistrikud ja mädavistrikud. Erinevalt noorukite aknest, ei leia rosaatseahaigete nahalt ummistunud poore ehk komedoone.
.
Harvadel juhtudel võib haigestunud piirkondade nahk hakata paksenema. See juhtub sagedamini nina piirkonnas ja võib välja kujuneda mugulnina ehk rinofüüm. Rinofüümist on rohkem ohustatud vanemaealised mehed, kuid õnneks esineb seda harva. Vahel võib esineda ka rosaatsea silmavormi, mille sümptomid on väga varieeruvad, alates kergest silmakuivusest ja/või võõrkehatundest kuni raske silmapõletiku ning nägemise kahjustumiseni.
.
Mis teha, kui kahtlustad endal rosaatseat?
.
Kui esineb kahtlus rosaatseale, siis esmalt tuleks vältida olukordi, mis punetust esile kutsuvad, näiteks loobuda alkoholist või vältida kuuma saunaleili, et ennetada haiguse süvenemist. Kuna UV- kiirgusel on mitmeid rosaatsea kulgu halvendavaid toimeid, siis tuleks eriti suurt tähelepanu pöörata päikesekaitsele – ja mitte üksnes suvel, vaid aastaringselt. Soovitav on valida igahommikuseks kasutamiseks selline päevakreem, mis sisaldaks ka päikesekaitsefaktorit (SPF) tugevusega 30 või rohkem.
.
Kui sümptomid muutuvad häirivaks, siis tuleks pöörduda arsti juurde, kes hindaks kas tegemist on ikka rosaatseaga ja määraks vastava ravi. Rosaatsea diagnoos püstitatakse tavaliselt välise vaatluse põhjal, mingeid spetsiifilisi vereanalüüse selleks ei tehta. Õige diagnoosi püstitamine enne ravi alustamist on väga oluline, sest näonaha punetusega kulgevaid põletikulisi haiguseid on
teisigi ning igal haigusel on erinev ravi, mis ei pruugi muude haiguste puhul sobida. Näiteks dermatiitide raviks kasutatakse sageli hormoonkreeme, mis rosaatsea korral on hoopis ebasoovitavad. Enamasti piisab rosaatsea raviks paikselt manustatavatest retseptiravimitest, aga rasketel juhtudel määratakse ka tablettravi.
.
Kosmeetilistest protseduuridest sobivad rosaatseahaigetele kergemad happekoorimised, redermalisatsioon ja mõned laserid või IPL.

Dr Kristi Abram

Esteetilise meditsiini arst/dermatoloog

BS Medical Aesthetics ilukliinik

www.bsmedical.ee

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1997. aastal ja dermatoveneroloogia residentuuri 2002. aastal. Samal aastal alustasin doktorandina SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus teadusuuringuid rosaatsea riskitegurite teemal. Alates 2005. aastast olen püsivalt
töötanud dermatoveneroloogia õppejõuna Tartu Ülikooli juures ja 2006. aastast arst- õppejõuna SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus. Aastal 2010 kaitsesin teadusdoktori kraadi ja alates 2019. aastast olen TÜ Nahahaiguste Kliiniku dotsent. Olen varem töötanud dermatoloogina ka Tamme Erakliinikus ja Medita kliinikus.
Osaledes aktiivselt teadustöös,olen mitmete rahvusvahelistes eelretsenseeritavates teadusajakirjades avaldatud publikatsioonide autor. Lisaks olen Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsi ja Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Ühingu liige ning oma eriala residentuuri üldjuhendaja. Oma igapäevatöös tegelen kõige enam nahakasvajate diagnostika ja kirurgilise raviga, näonahadermatoosidega ja veneroloogiliste haigete nõustamisega. Esteetilise meditsiini valdkonnas olen tegutsenud alates 2017. aastast läbides erinevaid koolitusi ja tegeledes peamiselt Botoxi raviga.

Tootesoovitused

Bioderma Sensibio AR Anti-Redness BB Cream – naha punetust vähendav BB kreem, 40 ml

Dermatoloogiline BB kreem, mis vähendab bioloogiliselt naha punetust. Sensibio AR BB kreem vähendab punetust ja takistab selle tagasitulekut, niisutab, ühtlastab jumet ning kaitseb UV-kiirte eest.

 

Bioderma Sensibio AR Anti-Redness Care – ülirahustav punetusevastane kreem, 40 ml

 

Ülirahustav punetusevastane kreem tundliku, õrna ja kergesti reageeriva naha igapäevaseks hoolduseks. Sensibio AR annab kiire ja kauakestva tulemuse. Intensiivselt rahustavate aktiivsete koostisainete segu vähendab koheselt punetust ja kuumustunnet.

 

 

Dr. Babor Couperose Cream – näokreem kuperoosanähtudega nahale, 50 ml

REFINE RX Couperose Cream töötati välja spetsiaalselt punetusele kalduva naha rahustamiseks. Eriline Anti-Redness kompleks annab nahale ühtlase tooni. Pigmentide tasakaalustamine varjab punetuse ja annab nahale ühtlase tooni.

CNC Skin Lipid Matrix Cleansing Tonic – niisutav näotoonik, 200 ml

Kerge niisutav toonik, mis eemaldab tõhusalt mustuse ja rahustab stressis ning ärritunud nahka. Sobib ideaalselt silmakompressiks.

CNC Skin Lipid Matrix Intensive Protector – näokreem kuivale ja nõudlikule nahale, 50 ml

Rikkalik multifunktsionaalne kreem on spetsiaalselt välja töötatud väga kuivale, tundlikule ja kahjustunud nahale, mida tuleb hoolikalt ravida.

 

CNC Couperose Concentrate – kontsentraat kuperoosanähtudega nahale, 15 ml

Intensiivne täiendav kontsentraat kuperoosse naha hoolduseks. Tugevdab kapillaare ja veresoonte seinu ning niisutab intensiivselt.

 

CNC Couperose Mask – mask kuperoosanähtudega nahale, 50 ml

Rikkalik kreemmask kuperoosse naha hoolduseks.Tugevdab kapillaare ja veresoonte seinu ning pinguldava ja kaitsva toimega.

La Roche-Posay Toleriane Rosaliac AR SPF30 – niisutav ja kaitsev näokreem punetavale nahale, 50 ml

La Roche-Posay Toleriane Rosaliac AR Soothing Moisturizer SPF30 on spetsiaalselt loodud kuivale ja tundlikule nahale, mis on kalduv punetusele, eriti rosaatsea korral.

 

 

Guinot Red Logic Creme – kuperoosavastane kreem, 30 ml

Red Logic Créme – „Pöörab ümber“ nahale ilmuvate punaste laikude tekkimise protsessi. Nahale tekivad punased laigud, kui nahk on õhuke, läbipaistev ning veresooned on nähtavad.