Nahamuutused teismeeas. Miks tekivad vistrikud?

Miks tekivad vistrikud?

Umbes 11-13-aastastel noortel algab murdeiga, kui organismis toimuvad muutused, mis valmistavad keha ette täiskasvanuks saamisel. Näärmed hakkavad rohkem tootma suguhormoone, mis mõjutavad nahanäärmeid nii, et need hakkavad rohkem rasu tootma. Kui samal ajal on rasunäärmete viimajuhad ummistunud ja rasu ei pääse pooridest nahapinnale, jääb see koos surnud naharakkudega pooridesse kinni ja tekivad komedoonid. Komedoonid võivad olla nii avatud kui suletud. Avatud komedoonid on nahal näha väikeste mustade täpikestena – need tavaliselt põletikuliseks ei muutu, välja arvatud siis, kui neid oskamatult pigistada. Suletud komedoonid võivad olla nahal üpris märkamatute nahavärvi sõlmekestena ja tulevad esile rohkem siis, kui nahka sõrmedega õrnalt venitada. Suletud komedoonides on aga ideaalne kasvukeskkond bakteritele, mis hakkavad seal paljunema ning tekitavad põletikku – nahale ilmuvad punetavad valulikud vistrikud ja isegi mädavistrikud. Ummistunud poore ja põletikulisi vistrikke nimetatakse akneks.

Mida ma saan teha vistrike ennetamiseks?

Akne tekkimise ennetamiseks on väga oluline õigesti valitud nahahooldus. Nahka tuleb regulaarselt puhastada iga päev ning pärast kreemitada sobivate niisutavate kreemidega.
Kui akne on juba tekkinud, siis ei tohiks ummistunud poore ega põletikulisi vistrikke ise kodus pigistama hakata, sest valesti pigistatud ummistused võivad muutuda põletikuliseks ja tekitada arme, millest hiljem on raske lahti saada. Kergema akne korral saab abi kosmeetiku juures poore puhastavatest näohooldusprotseduuridest, samuti saab kosmeetik abiks olla sobivate nahahooldustoodete valimisel.

Mida teha kui tavapärane nahahooldus ei aita?

Mõnedel teismelisetel võib akne kahjuks kulgeda raskelt isegi siis, kui nad kodus nahka korralikult hooldavad. Sageli on raske akne päriliku eelsoodumusega, eriti kui isal või emal on noorena olnud sama probleem. Sellisel juhul ei tasu oodata, et akne iseenesest üle läheb, vaid pöörduda esimesel võimalusel arsti juurde. Tänapäeval on olemas efektiivsed ravimid, mis aitavad aknet peatada ja vältida hilisemate armide tekkimist.

Dr Kristi Abram

Esteetilise meditsiini arst/dermatoloog

BS Medical Aesthetics ilukliinik

www.bsmedical.ee


Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1997. aastal ja dermatoveneroloogia residentuuri 2002. aastal. Samal aastal alustasin doktorandina SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus teadusuuringuid rosaatsea riskitegurite teemal. Alates 2005. aastast olen püsivalt
töötanud dermatoveneroloogia õppejõuna Tartu Ülikooli juures ja 2006. aastast arst- õppejõuna SA TÜK Nahahaiguste Kliinikus. Aastal 2010 kaitsesin teadusdoktori kraadi ja alates 2019. aastast olen TÜ Nahahaiguste Kliiniku dotsent. Olen varem töötanud dermatoloogina ka Tamme Erakliinikus ja Medita kliinikus.
Osaledes aktiivselt teadustöös,olen mitmete rahvusvahelistes eelretsenseeritavates teadusajakirjades avaldatud publikatsioonide autor. Lisaks olen Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsi ja Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Ühingu liige ning oma eriala residentuuri üldjuhendaja. Oma igapäevatöös tegelen kõige enam nahakasvajate diagnostika ja kirurgilise raviga, näonahadermatoosidega ja veneroloogiliste haigete nõustamisega. Esteetilise meditsiini valdkonnas olen tegutsenud alates 2017. aastast läbides erinevaid koolitusi ja tegeledes peamiselt Botoxi raviga.

Tootesoovitused

Näonaha igapäevaseks puhastamiseks:

Dermalogica Breakout Clearing Foaming Wash – põletikuvastane puhastusvaht probleemsele nahale, 177 ml

See põletikega võitlev puhastusvaht eemaldab surnud naharakud, mustuse ja liigse rasu, mis ummistab poore ja põhjustab põletikke. Puhasta vahuga oma nägu, selg, kael, kusiganes nahk vajab sügavamat puhastust ja pooride klaarimist vähendamaks põletikke. Clear Start ™ on tõhus, kuid õrn nahale: tugevad toimeained ja looduslikult õrnad botaanilised ained annavad teie kõigi aegade klaarima ja tervema naha. Julmuse ja gluteenivaba, vegan. Loodud ilma kunstlike lõhna- ja värvaineteta.

 

CNC MicroSilver BG™ Face wash – puhastusgeel probleemsele nahale, 100 ml

Puhastusgeel kõikidele nahatüüpidele, eriti hästi sobib põletikulisele ja ärritunud nahale. Avab ummistunud poorid ja reguleerib rasueritust nahas. Toode on antibakteriaalse toimega. Pärast kasutamist on nahk pehme ja värske.

 

Sesderma Salises Foamy Soap-Free Cream – seebivaba puhastuskreem rasusele nahale, 300 ml

Seebivaba näopuhastusvaht rasusele ja kombineeritud nahale rahustab ärritused ja põletikud. Vähendab rasueritust. Eemaldab nahalt mustuse ja liigsarvestumise. Puhastab põhjalikult poorid.

Salises Foamy Soap-Free Cream 50 ml - seebivaba puhastuskreem rasusele nahale

 

Näonaha toniseerimiseks:

CNC Microsilver BG™ Face & Body Spray – põletikuvastane sprei probleemsele nahale, 100 ml

Toode, mis võiks kuuluda igasse ravimikappi! See sobib kõikidele nahaprobleemidele: ärritus, punetus, sügelus, kipitus, pingetunne nahal, putukahammustused, põletused, akne, psoriaas, dermatiit.

 

Annemarie Börlind Purifying Care Astringent Toner – antibakteriaalne toonik, 150 ml

Purifying Care antibakteriaalse toimega hooldusseeria on sobilik igale vanusele ning eriti tõhus rasvase või aknelise naha puhul.

 

Purifying Care Astringent Toner – antibakteriaalne toonik, 150 ml

 

Näonaha niisutamiseks:

CNC MicroSilver BG™ Cream Soft – näokreem kombineeritud ja rasusele nahale, 50 ml

Kerge ja tõhus 24-h kreem kombineeritud ja rasusele nahale. Tasakaalustab rasu tootmist ja takistab ebapuhtuste (komedoonid, vistrikud) teket. Kreem aitab võidelda naha ärrituste, punetuse ja põletikega. Niisutab, rahustab ja tasakaalustab. Sobib ka teismelistele

 

Babé Stop Akn Mattifying Moisturiser – matistav 24h kreem, 50 ml

Matistav niisutav kreem sobib nii noorukitele kui ka täiskasvanutele. Täiusliku imendumisega kreem, mis niisutab ja samaaegselt matistab naha. Reguleerib rasu tootmist, rahustades nahka. Takistab akne bakterite vohamist. Kreem sobib igapäevaseks kasutamiseks segatüüpi, rasusele, kerge aknega nahale, sobib meigialuskreemiks. Lubatud kasutada ka rasedatel.

 

 

 

CNC Clear It – näoemulsioon probleemsele nahale, 50 ml

Noorukitele mõeldud kerge emulsioon rasuse ja kombineeritud naha hoolduseks, mis tasakaalustab ja taastab naha funktsioonide töö.

 

 

Erihooldus:

Annemarie Börlind Purifying Care Concealer Stick Light – antibakteriaalne peitepulk, 4,8 g

Antibakteriaalne peitepulk rasusele või aknele kalduvale nahale. Antibakteriaalne. Kattev. Rahustav.

Purifying Care Concealer Stick Light – 4,8 g

Dermalogica Breakout Clearing Booster – intensiivne põletikuvastane kontsentraat, 30 ml

Rahustab põletikud kiirelt. Kasuta igapäevaselt, hommikul ja õhtul, nii tihti kui vajad. See kiirelt mõjuv toode sisaldab salitsüülhapet, mis aitab võidelda põletikke tekitavate bakteritega nahal ja annab kohese puhastava toime.