Salvei – maagiline ravimtaim

Salvei – Salvia officinalis

Aedsalvei või lõunapoolsemates riikides tuntud ka kui Dalmaatsia salvei on olnud kasutusel iidsetest aegadest ning seda on aegade jooksul kasutatud peaaegu kõikide haiguse raviks. Taime nimi pärineb ladina keelest – salveo (salvare, salvere)– tähendab tervist, tervenemist. Sel taimel on olnud au olla viljakuse, hea tervise ning pika eluea sümbol ning seda on peetud ka tervendavate ürtide kuningannaks. Legendid, mis kirjeldavad salvei tohutut positiivset mõju, pärinevad ajast enne Kristust. Vana-Egiptuses pidid naised epideemiate ja sõdade järel tarvitama ohtralt salveid, et soodustada rasestumist ja sellega rahvaarvu taastumist. Kuigi vanade roomlaste seas tunti kõnekäändu: „Miks peaks surema mees, kes kasvatab oma aias salveid?“, siis inglaste ajaloost on teada uskumus, et taim kasvab jõudsalt igas aias, kus naine valitseb maja. Seega oli sage, et mehed püüdsid selle taime kasvu hoida võimalikult kontrolli all, et ei arvataks, et nad on nö tuhvli all. Keskajal peeti salveid kõrgeima astme maagiliseks taimeks ning kasutati sageli rituaalide ja kaitse eesmärgil, samuti osana armumaagiast.

Salvei on kasutusel nii maitse-, ravim- ja ilutaimena ning sel on oluline koht ka kosmeetikatoodetes.

Taime keemilist koostist on põhjalikult uuritud, taime lehtedes olev eeterlik õli on tugevalt põletikuvastase toimega. Eeterlikus õlis leidub ohtralt alfa-tujooni, mis võib liigsel salvei seespidisel kasutamisel mõjuda ärritavalt, välispidiselt on see oht vähene. Teised olulisemad komponendid eeterlikus õlis on 1,8-tsineool ja kamper. Peale eeterliku õli on salveis falvonoide, rosmariin- ja kloregeenhapet, di- ja triterpeene (ursoolhape), tanniine, saponiine, alkaloide. Salveitee sobib igemehaiguste ja neelupõletiku korral loputamiseks/kuristamiseks. Tuntud on salvei higieritust vähendav toime, eriti klimakteeriumiga kaasnevate vaevuste puhul, samuti alandab taim vere suhkrusisaldust, korrastab seedetegevust ning on tõhus külmetushaiguste leevendamisel. Salveivannidega hooldatakse mädaseid ning halvastiparanevaid haavu.

Kosmeetika- ja isikliku hügieeni toodetes kasutatakse salveist saadud ekstrakte, eeterlikku õli jm tõmmiseid. Salveid võib leida nii vannitoodete, suuvete, hambapastade, šampoonide, habemeajamistoodete kui ka kreemide ja näovete koostisest. Salveiga kosmeetikatooted hooldavad nahka, säilitavad selle värskuse, kaitsevad päikesepõletuste eest ning lükkavad edasi vananemist, ergutavad vereringet. Salvei sobib hästi rasusele nahale mõeldud toodetesse, aitab ebapuhta (akne, ekseem, vistrikud) naha hooldamisel.

Proviisor Urve Paaver

Lõpetasin Tartu Ülikooli proviisorina ning jäin kohe pärast lõpetamist ülikooli tööle. Olen palju tegelenud ravimtaimedega ning ka mu magistritöö orgaanilises keemias oli just ühe tuntud ravimtaime, nõmmliivatee eeterliku õli koostisest. Doktoritöö kaitsesin küll farmatseutilisest tehnoloogiast ning töötan praegu farmatseutilise tehnoloogia kaasprofessorina, kuid huvi taimede vastu on jäänud. Hobina olengi uurinud just taimede kasutamist erinevates kosmeetikatoodetes, mis ühendab mu hobi ning igapäevatöö ravimite tehnoloogia vallas.

 

Salveid sisaldavad hooldustooted

Dr. Hauschka Sage Mint Deodorant – salvei-mündideodorant, 50 ml

Õlivaba salvei-mündideodorant on tänu salvei ja nõiapuu tõmmistele loodusliku antibakteriaalse ja kudesid kootava koostisega. Ergutava mündiaroomi ja salvei loomulikult mõrkja lõhnanoodi desodoreeriv koosmõju kindlustavad pikaajalise värskuse. Me ei kasuta teadlikult poore sulgevaid alumiiniumsooli. Nahk talub vaid vähese alkoholisisaldusega rulldeodoranti hästi, see ei jäta rõivastele plekke.

 

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque – poore puhastav näomask, 50 ml

Puhastab poorid ja mustpead. Kasuta 2-3 korda nädalas, vajadusel tihedamini. See unikaalne maski aktiivselt kihisev koostis puhastab efektiivselt poorid ja aitab vähendada mustpäid.

Annemarie Börlind Purifying Care Astringent Toner – antibakteriaalne toonik, 150 ml

Purifying Care antibakteriaalse toimega hooldusseeria on sobilik igale vanusele ning eriti tõhus rasvase või aknelise naha puhul.

Purifying Care Astringent Toner – antibakteriaalne toonik, 150 ml

Dr. Hauschka Med Sage Mouthwash – suuvesi, 300 ml

Suuvesi toetab tõhusalt hambahügieeni ja tagab hingeõhu värskuse. Suuvesi hoolitseb hügieeni eest seal, kuhu hambahari ja hambaniit ligi ei pääse.

 

Toodete kiirlingid

Dr. Hauschka Sage Mint Deodorant – salvei-mündideodorant, 50 ml

 

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque – poore puhastav näomask, 50 ml

 

Annemarie Börlind Purifying Care Astringent Toner – antibakteriaalne toonik, 150 ml