Aloe vera – mitmekülgne väärtuslik ravimtaim

Kõik teavad kedagi, kelle kodusel aknalaual kasvab aaloe, mille lihaka poolitatud lehe võib kiire esmaabina asetada põletada saanud kohale. Tegemist on puis-aaloega (Aloe arborescens), mis on üks meditsiinis enamkasutatavatest aaloeliikidest. Kokku kasvab maailmas üle kolmesaja liigi aaloesid, peamiselt kasutatakse (eriti kosmeetikatoodetes) siiski harilikku aaloed (Aloe vera ehk Aloe barbadensis), mis looduslikult pärineb Aafrikast ja on inimese abil levinud kõikjale soojema kliimaga maadesse.

Esimesed teadaolevad kirjalikud märkmed aaloe mahla kasutamise kohta pärinevad ca 6000 aasta tagusest ajast Vana-Egiptusest, kus peeti aaloed pühaks taimeks, mille „veri“ varjas ilu, tervise ja surematuse saladusi. Kui legendi Egiptuse valitsejannade Kleopatra ja Nofretete ilu saladustest teatakse ehk laiemalt, sest jutud sellest, kuidas Kleopatra kümbles eeslipiimas ja võidis nahka aaloemahlaga, on tuttavaks saanud ka tänu filmikunstile, siis vähem ehk teatakse seda, et Aleksander Suur vallutas Aristotelese nõuandel Aafrika ranniku lähedal asuva Socotra saare, et kindlustada haavatud sõdurite ravimiseks piisavas koguses Aloe vera mahla. Põletuste ja haavade ravimiseks ning palaviku alandamiseks kasutasid aaloet ka vanad hiinlased, 1944. aastast on teada, et jaapanlased kasutasid aaloe geeli aatompommiplahvatuse järgsete haavade ja kiirituskahjustuste kiiremaks raviks. Täna kasutatakse teaduslikus meditsiinis aaloe mahla seespidiselt peamiselt gastriidi, enteriidi ja kroonilise kõhukinnisuse korral, ekstrakt ja valmistatud biopreparaadid tugevdavad immuunsüsteemi, alandavad veresuhkrutaset ning arvatakse, et aaloe aitab ära hoida diabeeti ning ennetada vähki. Teadusuuringuid neil teemadel tehakse jätkuvalt ning rahvameditsiinist tuntud kasutus leiab tavaliselt ka tõestuse. Välispidiselt aitab aaloe ravida psoriaasi, seborröad ja kõõma, kuid peamiselt kasutatakse seda kosmeetilistes toodetes kortsude ja naha vananemise ennetamiseks ning tõestust on leidnud aaloet sisaldavate toodete kaitseefekt UVb kiirguse vastu (Korać ja Khabholja, 2011).

Aaloe lisamine erinevatesse kosmeetikatoodetesse on laialt levinud, seda leidub nii erinevates päikesekaitsevahendites, naha elastsust säilitavates kreemides kui ka tavakosmeetikas – seepides, dušši- ja kätegeelides, vannivahtudes, šampoonides, massaažiõlides, suuhügieenitoodetes, deodorantides, palsamites jne. Mida suurem on aaloe sisaldus, seda kallim on tavaliselt toode. Aaloe on lisandina leidnud tee paljudesse jookidesse-söökidesse andes neile pisukese omapärase mõrkja maitsenüansi ning seedimist soodustava toime.

Aaloes vastutavad toime eest peamiselt antrakinoonid (hüdroksüantratseenderivaatide sisaldus meditsiiniliselt standardiseeritud ekstraktides sõltuvalt päritolust 10-21%). Ekstrakti või mahla koostises on ka saponiine, vaikaineid, kristalliliste gükosiidide segu, mida nimetatakse aloiiniks ja mille peamiseks koostisaineks on barbaloiin. Aaloes on mitmeid rasv- kui ka vesilahustuvaid vitamiine ning salitsüülhapet, viimasel on põletikuvastane toime ning hoides aaloemahla pH happelise, aitab kaasa naha sobiva mikrofloora püsimisele ja surnud naharakkude kiirele eemaldamisele. Toimivaks ühendiks on ka polüsahhariidide hulka kuuluv glükomannaan, mis seostudes rakumembraanidega annab kaitseefekti ning aktiveerib rakkude ainevahetust. Aaloe koostises leiduvad bioaktiivsed ühendid soodustavad naharakkude kiiret jagunemist ja seega kõikvõimalike vigastuste paranemist. Aaloepreparaate soovitatakse kasutada nahapõletuste ja -põletike korral ning paiksete ärrituste, nt putukahammustuste leevendamiseks.

Proviisor Urve Paaver

Lõpetasin Tartu Ülikooli proviisorina ning jäin kohe pärast lõpetamist ülikooli tööle. Olen palju tegelenud ravimtaimedega ning ka mu magistritöö orgaanilises keemias oli just ühe tuntud ravimtaime, nõmmliivatee eeterliku õli koostisest. Doktoritöö kaitsesin küll farmatseutilisest tehnoloogiast ning töötan praegu farmatseutilise tehnoloogia kaasprofessorina, kuid huvi taimede vastu on jäänud. Hobina olengi uurinud just taimede kasutamist erinevates kosmeetikatoodetes, mis ühendab mu hobi ning igapäevatöö ravimite tehnoloogia vallas.

Päevitusjärgne nahahooldus

Sesderma Hidraloe Aloe Gel, 250 ml

Aaloe Vera geel tundlikule, ärritunud ja kahjustatud nahale. Tõhusalt niisutava toimega. Taastab nahka ning jahutab ja rahustab naha kiiresti pärast ärritusi. Sobib kasutamiseks peale päikese käes olemist või külmas kliimas viibimist. Ideaalne kasutamiseks peale raseerimist ja karvaeemaldust, vähendab kiirselt punetust ja ärritust. Sobib kasutamiseks ka putukahammustusel, väiksematel põletushaavadel, sisselõigetel, löövetel.

Hidraloe Aloe Gel 250 ml - rahustav ja niiustav geel aaloega

 

CNC After Sun Gel Aloe Vera, 150 ml

Rahustav ja jahutav geel, peale päevitamist. Tõhus naha hooldus koos aloe vera ekstraktiga niisutab ja säilitab naha elastsuse.

 

Depiléve Velona 99% Aloe Vera Gel, 500 ml

Sügavniisutava ja tugeva rahustava toimega geel pärast vahatamist, epileerimist ja raseerimist. Sobib kasutada nahaärrituse, putukahammustus, päikesepõletuse korral.

Puhastustooted ja toonikud

Mary Cohr Fresh Cleansing Cream, 200 ml

Puhastuskreem puhastab õrnalt naha, mitte kuivatades seda. Pehmendab nahka, annab nahale mugavustunde ning värskuse. Jume on ühtlane ja klaar.

Aloe vera niisutab ja pehmendab. eeterlikud õlid (lavendel, rosmariin, salvei) puhastavad, vähendavad stressi ning rahustavad.

 

Dermalogica Multi-Active Toner, 250 ml

Kerge pihustatav näotoonik niisutab ja värskendab, valmistab naha ette kreemi paremaks imendumiseks. Seob niiskust, siludes naha pinda, aloe vera parendab nahka ja lavendel, sidrunmeliss ja arnika rahustavad nahka.

Intensiivhooldus

Annemarie Börlind 2-Phasen Aloe Shake, 50 ml

Rahustav. Lõõgastav. Toitev. Koos botaanilise hüaluroonhappe ja sügava allikaveega annab aloe vera intensiivset niisutust. Sõstraseemneõlist ja õhupallipuu ekstraktist valmistatud aktiivne kompleks vähendab ärritust ja naha punetust.

Näomaskid

Image Skincare I Mask Hydrating Hydrogel, 17 g x 5

Looduslikest polüsahhariididest koosnev hüdrogeel mask põletikuvastaste, niisutavate ja punetusvastaste koostisosadega. Sobib kuivale ja lisaniisutust vajavale nahale ning ka kosmeetilise protseduuri järgsele õrnale nahale.

Uue koostisosana lisandus maski orgaaniline turbavesi, mis mõjub justkui kerge detox ning aitab nahast liigse mustuse välja imeda. Lisaks puhastavale efektile on turbavee lisandumine mõjunud positiivselt ka maski pakendis sisalduvale seerumi kogusele, nüüd jätkub seda ka kaela ja dekolteenahale.

CNC Trihyal Age Resist Leave on Mask, 50 ml

Mask, mis mõjub meie nahale kui iluuni. Sisaldab unikaalset lühikese ahelaga ja ristsildadega hüaluroonhappe kombinatsiooni aloe veraga. Silmnähtav tõstev efekt, mis annab nahale vajaliku niiskuse. Mask muudab naha siledaks, sametiseks, täidab kortse ja annab nahale värske jume. Spetsiaalne koostis laseb maskil täielikult imenduda. Ideaalne nõudlikule, küpsele ja kahjustatud nahale.

 

Toodete kiirlingid

Sesderma Hidraloe Aloe Gel – rahustav ja niiustav geel aaloega, 250 ml

 

Mary Cohr Fresh Cleansing Cream – õrn puhastuskreem näole, 200 ml

 

 

Dermalogica Multi-Active Toner – näonahka niisutav spreitoonik, 250 ml

 

 

CNC Trihyal Age Resist Leave on Mask – mitmetoimeline noorendav ja niisutav näomask, 50 ml

 

CNC After Sun Gel Aloe Vera – päevitusjärgne rahustav geel, 150 ml

 

Depiléve Velona 99% Aloe Vera Gel – rahustav 99% aloe vera geel, 500 ml

Annemarie Börlind 2-Phasen Aloe Shake – aloe vera kokteil stressis ja tundlikule nahale, 50 ml

 

Image Skincare I Mask Hydrating Hydrogel – biomolekulaarne niisutusmask, 17 g x 5