Damaskuse roos – hinnatud taim nii parfüümi-, meditsiini- kui ka toiduainetööstuses.

Roosi on nimetatud lillede kuningannaks tema hurmava lõhna ning kauni välimuse tõttu. Roosi perekond on väga suur ja iidne, Ameerikast on leitud roosi fossiile, mis on ca 30 miljonit aastat vanad. Aastatuhandete jooksul on roose aretatud nii dekoratiivtaimedeks kui ka parfüümi-, meditsiini- ja toiduainetööstuses kasutamiseks. Üks kuulsamaid taimi parfüümitööstuses on damaskuse roos (Rosa damascena), mis pärineb Lähis-Idast, kuid seda kasvatatakse kogu maailmas. Suurimad roosipõllud laiuvad Bulgaarias, Türgis, Iraanis ja Indias. Damaskuse roosiõitest saadud õli on isegi nimetatud vedelaks kullaks, sest 1 g eeterliku õli tootmiseks kulub 3-4 kg roosiõite kroonlehti. Muidugi kaasneb nii väärika taimega hulgaliselt legende tema päritolust ning erinevaid uskumusi tema jõu kohta. Kreeka müüt räägib sellest, kuidas roos on sündinud ilusa elutu nümfi kehast, millele jumalanna Chloris andis lillena uue elu. Aphrodite ja Dionysose abil sai sest kauneim magusalt lõhnav lill, mis on Veenuse embleemiks ja armastuse sümboliks.

Islamimaades nimetatakse roosi prohvet Mohammedi lilleks. Roosivett pihustatakse laiali pulmades, et tagada abieluõnn, sest damaskuse roos on armastuse ja puhtuse sümbol. Roosivett kasutatakse meditatsioonil ja usulistel tseremooniatel, sest see aitab inimestel lõõgastuda (Boskabady et al., 2011).

Damaskuse roos pole mitte üksnes kaunis lill ja hästilõhnav parfüümitootmise tooraine, vaid seda kasutatakse laialdaselt ka meditsiinis. Peamiselt kasutatakse roosi eeterlikku õli, mille põhikomponentideks on geraniool, tsitronellool ja nerool, ka esineb fenüületüülalkoholi. Õli kvaliteet ja koostis on seotud taime kasvukohaga, kemotüübiga ning ka õli eraldamise meetoditega, parima kvaliteediga õli saadakse Bulgaariast. Roosiõie kroonlehtedes on lisaks õlile veel antotsüaane, flavonoide ja glükosiide. Meditsiinis on taime kasutatud põletikuvastase, antimikroobse ja valuvaigistava toime tõttu, seda on kasutatud menstruatsioonivalude leevendamiseks, kõhuvalude ja maohaavandite puhul, neeru- ja sapikivide korral, ka leebe lahtistina. Roosi on kasutatud erektsioonihäirete, südame- ja hingamisteede haiguste korral (Akram et al., 2020).

Tõestatud on roosiõli efektiivsus akne vastu, õli ja roosivee ning ekstraktide antimikroobsed ning põletikuvastased omadused ning antioksüdantne aktiivsus. Roosiõli või ekstraktid aitavad säilitada naha head toonust ning hoiavad selle elastsena, aitavad nahka kaitsta päikesekiirguse kahjustava mõju eest ning aeglustavad naha vananemist (Akram et al., 2020).

Proviisor Urve Paaver

Lõpetasin Tartu Ülikooli proviisorina ning jäin kohe pärast lõpetamist ülikooli tööle. Olen palju tegelenud ravimtaimedega ning ka mu magistritöö orgaanilises keemias oli just ühe tuntud ravimtaime, nõmmliivatee eeterliku õli koostisest. Doktoritöö kaitsesin küll farmatseutilisest tehnoloogiast ning töötan praegu farmatseutilise tehnoloogia kaasprofessorina, kuid huvi taimede vastu on jäänud. Hobina olengi uurinud just taimede kasutamist erinevates kosmeetikatoodetes, mis ühendab mu hobi ning igapäevatöö ravimite tehnoloogia vallas.

 

Annemarie Börlindi uus Rosentau roosisari on mõeldud kuivale, vähese niiskusesisaldusega ja kergelt tundlikule nahale. See spetsiaalne sari puhta roosivee ja avokaadoga hellitab nahka valitud ravimtaime ekstraktide ja looduslike õlide mõjul.  

 

Annemarie Börlind Rosentau Cleansing Milk, 150 ml

Kuivale nahale, mis vajab kaitsmist. Õrnad pindaktiivsed ained eemaldavad tõhusalt meigi ja mustuse nii näolt, kaelalt kui ka dekolteelt. Nahk jääb värske ja on optimaalselt ettevalmistatud edasiseks nahahoolduseks. Harmoniseeriv roosilõhn.

Annemarie Börlind Rosentau Facial Toner, 150 ml

Kuivale nahale, mis vajab kaitsmist. Alpiroosi ekstrakt võitleb enneaegse vananemise märkide vastu ja suurendab naha vastupanuvõimet. Uudne CLR kompleks ja roosivesi annavad nahale niisutust. Harmoniseeriv roosilõhn. Nahk jääb särav ja terve.

Annemarie Börlind Rosentau Energizing Eye Cream, 15 ml

Alpiroosiekstrakt võitleb enneaegse vananemise märkide vastu. Himaalaja kirsiõli silub nahka ja jätab naha säravalt värskeks.

Annemarie Börlind Rosentau Harmonizing Day Cream, 50 ml

Alpiroosi ekstrakt võitleb enneaegse vananemise märkide vastu ja suurendab naha vastupanuvõimet. Jojoobiõli silub ja kaitseb nahka. Nahk jääb värske ja särav. Harmoniseeriv roosilõhn.

Annemarie Börlind Rosentau Nourishing Night Cream, 50 ml

Alpiroosi ekstrakt võitleb enneaegse vananemise märkide vastu ja suurendab naha vastupanuvõimet. Avokaadoõli toidab nahka ja tugevdab naha loomulikku kaitsebarjääri. Nahk jääb särav ja toidetud. Harmoniseeriv roosilõhn.

Tooted, mis sisaldavad roosivett või roosi eeterlikke õlisid:

https://salongipood.ee/tootekategooria/toimeaine/roosivesi/

 

Toodete kiirlingid:

 

Annemarie Börlind Rosentau Facial Toner – toonik puhta roosiveega, 150 ml

 

Annemarie Börlind Rosentau Cleansing Milk – puhastuspiim roosiveega, 150 ml

 

Annemarie Börlind Rosentau Energizing Eye Cream – niisutav ja kaitsev silmakreem, 15 ml

Annemarie Börlind Rosentau Harmonizing Day Cream – sügavniisutav päevakreem roosiveega, 50 ml

 

Annemarie Börlind Rosentau Nourishing Night Cream – toitev öökreem roosiveega, 50 ml