Dermatoloog soovitab – kuidas vältida pigmendilaike ja kaitsta oma nahka. 

Kuigi hanged alles sulavad, käib päike juba kõrge kaarega ja soojendab põski. Kevade saabumisega tasuks meelde tuletada ka tema varjatud mõjud. Nimelt UV kiirguse, mis üha võimekamalt toob nähtavale ebameeldivaid pigmendilaike nahal.

Kui üksikut pigmendilaiku (solaarlentiigot) ilmselt suureks probleemiks ei pea ja näiteks tedretähnide intensiivistumine võib isegi meeldida, siis melasmi aktiveerumine vaevalt kedagi rõõmustab. Erinevalt eespool mainitud liigpigmentumusest nahas paikneb melasm sageli noortel naistel eriti häirivalt näo keskosas- otsmikul või “vuntsi” piirkonnas ning on seotud hormonaalsete muutuste ja UV kiirgusega.

Melasmi pole lihtne ravida ning selle taastekke vältimises peab olema järjepidev. Ravi võimalused on piiratud ning asjatundmatu tegevus, nt. intensiivne valgusravi võib olukorda veelgi halvendada. Siinjuures on oluline pigmendi paiknemise sügavus- mida sügavamal, seda keerulisem on saavutada häid ravitulemusi. Pindmised happekoorimised ja aktiivained jäävad sageli nõrgaks või on vaja teostada korduvaid protseduure. Seega tasub rakendada kõiki võimalusi, et melasmi teket vältida.

Kuidas vältida?

Päikesekaitse

Peamiseks kaitseks melasmi ja üleüldse pigmendilaikude tekkel on pidev ja hoolikas päikesekaitse. Kuigi näo alaosa õnnestub praegusel ajal ehk katta füüsiliselt maski kandes, siis vaevalt seda välitingimustes alati teha soovime. Heaks harjumuseks võiks olla SPF 30+ laia spektriga (ka UVA kaitsega) päikesekaitse kreemi kandmine näole iga päev. Ka pilves ja jaheda ilmaga! Eelistatavalt mineraalsete komponentidega. Ja miks mitte valida toode, mis päevakreemina piisavalt kõrget blokaatorit sisaldades kaitset pakub.

Niisutamine

Hästi niisutatud nahale ei teki pigmendimuutuseid nii kergesti. Olulisteks koostisosadeks niiskustasakaalu säilitamisel on glütseriin ja hüaluroonhape. Naha kuivusest tingitud ketendus ja naha punetus võib tõsisema barjääri nõrkuse kaudu veelgi hõlpsamalt päikese mõjul pigmenteeruda.

Antioksüdandid

Klaari ja noorusliku jume säilitamiseks tasub kasutada tooteid, mis sisaldavad antioksüdante nagu C-vitamiin. Veelgi efektiivsem on kombinatsioon koos E-vitamiiniga. Julgematele jääb võimalus kasutada aga A-vitamiini baasil võimsa raku-uuendaja retinooli abi. Kasuta tooteid õhtuse protseduuri käigus ning ole päikesekaitse osas eriti hoolas. Ja ära unusta vitamiinirikkaid vikerkaarevärvilisi puu- ja köögivilju!

Pindmised happed

Üldiselt võib jätkata kasutamist leebetest AHA hapetest koosnevate toodetega (nagu glükool-, laktaat- ja puuviljahapped), mis toimivad rakkude taastootmise kiirendajana. On leitud, et AHA happed hoiavad regulaarselt kasutamisel kontrolli all erinevaid kroonilisi nahahaiguseid, sh pigmendimuutuseid. Ka siin ei tohiks päikesekaitse kasutamise osas mingit järeleandmist teha, kuna AHA happed võivad nahka päikese suhtes tundlikumaks muuta.

Dr Kadi Ristal

Esteetilise meditsiini arst/dermatoloog

BS Medical Aesthetics ilukliinik

www.bsmedical.ee

 

 

Kevadised tootesoovitused

Teoxane Perfect Skin Refiner – nahka uuendav ja stimuleeriv öökreem glükoolhappega, 50 ml

Täiuslik nahka noorendava toimega öine hoolitsus! Õrn, aga efektiivne nahka kooriv hoolitsus uuendab öösel aktiivselt naharakke ning annab nahale elujõu, nooruslikkuse ja sära.Ühtlustab nahatooni, parandab naha kvaliteeti, ahendab poore ja silub nahka. Annab nahale särava ja noorusliku jume.

 

Medik8 Daily Radiance Vitamin C SPF30 Cream – päevakreem C-vitamiiniga, 50ml

Medik8 Daily Radiance C-vitamiin turgutab nahka oma kerge, siidise tekstuuri ja loodusliku tsitruselõhnaga. Kreemis on kombineeritud võimsad antioksüdandid, C- ja E-vitamiin ning mitterasvane laia spektriga SPF 30, mistõttu on see ideaalne päevakreem.

Kasutades tetraheksüüldetsüülaskorbaati (C-vitamiini vorm), mis suudab tungida sügavale läbi naha kaitsva lipiidbarjääri), pakub Daily Radiance C-vitamiin võimsat, vananemisvastast antioksüdantset kaitset, kaitstes teid keskkonnakahjustuste eest.

ClinicCare Sun Block Silky Cream SPF 30 – päikesekaitsekreem näole, 50 ml

Kaitseb nahka kahjustavate päikese- ja keskkonnamõjude eest tänu erakordsele ultraviolettkiirgust blokeerivale toimele. Sobib kasutamiseks ülitundliku nahatüübi korral, sisaldades hoolikalt valitud koostisosi.

Taimsed ekstraktid varustavad nahka toitainetega ja tagavad alati piisava niiskustaseme, nii et nahale moodustub õhuke tõhus kaitsekiht kahjulike välismõjude vastu. Sun Block Silky Creami tekstuur on siidiselt pehme ning toode jaotub nahale kandes kergelt ja ühtlaselt.

 

Medik8 C-Tetra Radiance Serum – nahka kirgastav C-vitamiini seerum, 30ml

Õrn, kuid tõhus MEDIK8 C-Tetra Radiance seerum kirgastab nahka ning võitleb esmaste vananemismärkide vastu. Kaks peamist antioksüdanti, C- ja E-vitamiin, muudavad C-Tetra tõeliseks imeseerumiks. Kerge koostisega igapäevaseks kasutamiseks mõeldud C-Tetra imendub läbi kaitsva lipiidbarjääri sügavale nahka, pakkudes täiendavat kaitset päikese ja saaste poolt põhjustatud kahjustuste eest.

 

Repêchage Face Shield® – keskkonnamõjude eest kaitsev aluskreem, 60ml

Mineraalidest koosnev veevaba aluskreem, mis matistab naha koheselt ja sobib kasutamiseks ka tundlikul nahal. See toode on ideaalne enne jumestuse kandmist nahale, muutes selle siledaks ja pehmeks. Kaitseb ka ebasoodsate kliimatingimuste ja õhusaastatuse eest nagu kaitsekilp. Lisaks on tootes sisalduv tsink võrdeline ka SPF 30-ga, pakkudes kaitset päikese eest.

BDR Re-action PH – koorija ebapuhtale ja rasusele nahale, 30 ml

Mandli- ja merivaikhappega koorija rasusele ja ebapuhtale nahale. 15% mandlihape koos 5% merevaikhappega muudab AHA puuviljahappekoorija Re-action PH ebapuhta ja rasuse naha jaoks hädavajalikuks. Mandelhappe looduslik antibakteriaalne toime võitleb tõhusalt naha ebapuhtustega. Merevaikhappe põletikuvastane toime toetab naha uuenemisprotsessi.

Intensiivne koorija, mis ulatub sügavatesse pooridesse. Naha jume ühtlustub, põletik taandub.

 

CNC Pre-peeling AHA&BHA – nahka kooriv ja stimuleeriv lahus, 100 ml

CNC happekoorimise eelne pre-peeling (koduseks ja professionaalseks kasutamiseks). Sobib ka iseseisvaks kasutamiseks naha koorimise eesmärgil.

Eemaldab liigse rasu, surnud naharakud ja on antibakteriaalse toimega. On poore puhastava toimega, optimaalne ettevalmistus CNC-professionaalseks happekoorimiseks, ennetab naha ummistusi, komedoone ja tagab ühtlase ning klaari jume.

 

Image Skincare Vital C ACE Serum – antioksüdantidega seerum, 30 ml

Multivitamiin nahale – A,C ja E vitamiinidest koosnev geeljas seerum toidab ja niisutab nahka sügavuti ning on ideaalne naha punetuse ja ärrituse rahustamiseks.

 

Image Skincare MD Overnight Retinol Masque – retinooliga öömask, 50 ml

MD sarja öine retinoolimask annab uue tähenduse mõistele “iluuni”. Kauakestva sügavniisutuse eest hoolitseb Water Bank tehnoloogia ning Kem-Spheres kapseldatud retinool töötab kogu öö vältel sügavamates nahakihtides ärritust tekitamata. Peptiidid aitavad stimuleerida kollageenisünteesi ning taimsed ekstraktid ühtlustavad nahatooni.