Nahahooldus teismeeas. 5 nõuannet, kuidas tulla toime ja hoida nahk võimalikult probleemivaba

Enamasti on kõik puberteedieas lapsed mingil ajahetkel rohkem või vähem hädas probleemse näonahaga. Teismeeas muutub laste organismis hormonaalne tasakaal, mis põhjustab rasunäärmete ning rasutootmise suurenemist ja naha keratiniseerumise aktivatsiooni.

5 nõuannet, kuidas tulla toime ja hoida nahk võimalikult probleemivaba.

  1. Puberteedieas lapse nahahoolduse kõige tähtsam osa on naha puhastamine! Nahale koguneb nii öösel kui ka päeval rasu, mis ummistab poore ja põhjustab vistrike teket. Nägu tuleb pesta hommikul ja õhtul selleks mõeldud puhastusvahendiga. Vältida näo pesemist tavalise seebi ja ainult puhta veega. Seep ja vesi kuivatavad nahka liialt ning häirivad naha normaalset pH taset. Kui laps käib trennis, siis tuleks nägu enne ja pärast treeningut samuti pesta. Tüdrukud peaks eemaldama nii treeningu eelselt kui ka õhtul enne magama minekut jumestuse, kuna puuder ja jumestuskreem ummistavad poore.

 

  1. Näonahka tuleb regulaarselt koorida. Probleemse naha puhul sobivad happe–ja ensüümkoorijad. Vältida tuleb tugevate terakestega koorijaid, mis võivad põhjustada nahale mikrotraumasid ja soodustada põletiku teket.

 

  1. Kasutada mitte–komedogeenseid probleemsele nahale mõeldud hooldustooteid ja võimalusel konsulteerida spetsialistiga. Tähelepanu pöörata ka jumestustoodete valikule. Üksikute punnide ilmnemisel mitte kasutada nende kuivatamiseks hambapastat, vaid leida endale sobiv „punnide kiirabi“.

 

  1. Hoida käed nahast eemal ja mitte pigistada ise punne! Kätel on hulk baktereid ja see soodustab näonahal põletike teket. Näonaha puhastust teostab nahaspetsialist, kes kasutab selleks puhtaid vahendeid ja õiget tehnikat, et vältida nahakahjustuse teket ja põletiku ilmnemist.

 

  1. Tervislik ja mitmekülgne toit paneb naha särama! On leitud, et kõrge glükeemilise indeksiga toiduained võivad  soodustada nahaprobleemide teket. Vältida liigselt saia, makarone, pelmeene, töödeldud liha (vorstid, sardellid). Piirata suhkru tarbimist ja magusaid jooke ning kontrollida piimatoodete tarbimist.

Lastele ja noortele mõeldud tooted on hinnasõbralikud ja rahuldavad suurepäraselt naha põhivajadused. 

Näonaha pesemiseks sobivad ideaalselt:

Dermalogica Breakout Clearing Foaming Wash – põletikuvastane puhastusvaht probleemsele nahale, 177 ml

Annemarie Börlind Clarifying Cleansing Gel – sügavpuhastav geel näole, 150 ml

Acnecinamide Cleansing Gel – sügavpuhastav geel aknelisele nahale, 150 ml

CNC MicroSilver BG™ Face wash – puhastusgeel probleemsele nahale, 100 ml

Näonaha koorimiseks sobivad ideaalselt:

Acnecinamide Peeling Scrub – kooriv puhastusgeel akneilmingutega nahale, 150 ml

Dermalogica Flashfoliant – nahale jäetav näokoorija, 100 ml

CNC Clear It Peeling – näokoorija probleemsele nahale, 50 ml

 

Näonaha niisutamiseks sobivad ideaalselt:

CNC Clear It – näoemulsioon probleemsele nahale, 50 ml

Dermalogica Breakout Soothing Hydrating Lotion – niisutav ja rahustav emulsioon probleemsele näonahale, 59 ml

Annemarie Börlind Purifying Care Regulating Facial Cream – kreem rasusele või aknele kalduvale nahale, 75ml

Erihooldus ja “punnide kiirabi”

Annemarie Börlind Purifying Care Anti-Pickel Roll-On – vistrikupulk, 10 ml

Annemarie Börlind Purifying Care Concealer Stick Light – antibakteriaalne peitepulk, 4,8 g

Dermalogica Breakout Clearing Booster – intensiivne põletikuvastane kontsentraat, 30 ml

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque – poore puhastav näomask, 50 ml

CNC Clear It Mask – näomask probleemsele nahale, 50 ml

CNC MicroSilver BG™ S.O.S. Gel – S.O.S geel, 10 ml

 

Proviisor Merilin Kiis

Olen lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna proviisorõppe erialal ning töötanud nii apteegis proviisorina, ravimite müügiga tegelevates ettevõtetes kui ka 7 aastat meditsiiniõdede ja ämmaemandate ravimiõpetuse õppejõuna Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Meditsiin on olnud mulle alati südamelähedane. Erilist huvi olen tundnud nahahoolduse ja esteetilise meditsiini vastu, millega olen olnud seotud enam kui 14 aastat. Usun, et oma naha eest hoolitsemine, sellele tähelepanu pööramine on hoolsuse ja endast lugupidamise üks osa.
Teadmine, et ainult kvaliteetsed, aktiivseid koostisosi omavad nahahooldused ja toimingud ning eeskujulik koduhoolduse rakendamine annavad ootuspäraseid tulemusi, motiveerib mind iga päev antud valdkonnas töötama. Tõeline rõõm on näha sära klientide silmis, kui nad on avastanud selle, kui lihtne võib olla tegelikult efektiivsete tulemuste ja kauni naha saavutamine.

Salongipood.ee