Pigmendilaigud ja ebaühtlane jume? Oma kogemust jagab meie esteetilise meditsiini õde!

Hetkel proovime kõik püsida kodusemad kui muidu. Positiivne on see, et olen saanud aega kirjutada veidi pigmendilaikudest ja otsustanud jagada ka oma isiklikku kogemust antud probleemi käsitluse osas.

Ebaühtlane nahatoon ja pigmendilaigud on väga sagedane kaebus, millega pöördutakse nahaspetsialisti vastuvõtule. Kuna tegeleme antud probleemiga kliinikus sageli, siis otsustasin anda täpsema ülevaate sellest, millised on peamised naha pigmentatsioonihäiret põhjustavad tegurid, kuidas ennetada pigmendilaikude teket ja mida peale hakata, kui pigmendilaigud on juba nähtavale ilmunud. Kuna olen  selle probleemiga otseselt seotud, siis toon välja oma isikliku kogemuse, mis puudutab pigmendilaike ja ebaühtlast jumet ning selle käsitlust.

Nahavärvi määrab pigment nimega melaniin, mida toodetakse epidermises paiknevates naharakkudes –melanotsüütides. Melanotsüütide aktiivsust võivad mõjutada väga erinevad tegurid. Kõige enamlevinum pigmentatsioonihäire tekitaja nahas on nii looduslik kui ka kunstlik (solaariumilampidest tulenev ja seadmetest kiirguv sinine valgus) UV–kiirgus. Loodusliku UV–kiirguse osas tasub ära märkida fakt, et kiirguse mõju nahale esineb ka pilves ilmaga ning kontoris viibides ja autos sõites, kuna kiirgus läbib kenasti aknaklaasi. Arvestades seda, et UV–kiirgus on üks enamlevinumaid pigmendihäire põhjustajaid, saame käituda teadlikult ja kaitsta oma nahka kasutades kasutades kõrge päikesekaitsefaktoriga kaitsekreeme SPF 30 kuni 50 aastaringselt. Selle lihtsa, kuid kindla igapäevarutiiniga tagame oma nahale ühtlase, klaari ning kauni jume.

Pigmentatsioonihäiret võivad lisaks UV–kiirgusele tekitada veel tundlikkus naissuguhormoonidele (nii antibeebipillide kasutamine kui ka rasedus), kuiv ja ülehooldatud nahk, akne lööbeelementide pigistamine (naha traumeerimine) ja geneetiline eelsoodumus.

Millised lihtsad võtted aitavad taandada juba olemasolevaid pigmendilaike?

Kõige alus on koduhooldustoodete õige valik, mis koos professionaalsete protseduuridega annab mõõdukaid kuni häid tulemusi olemasolevale pigmendiprobleemile. Häid tulemusi andvatest protseduuridest kasutame mikrodermabrasiooni ja vastava sisuga keemilisi koorimisi. Teada on valik toimeaineid, mis mõjuvad positiivselt pigmentatsiooniprotsessile, ühtlustavad jumet ja takistavad uute laigukeste teket. Eestis kasutatakse preparaate, mis sisaldavad C–vitamiini, arbutiini, aselaiinhapet, retinooli.  Hoolikalt naha seisukorrast lähtuvate professionaalsete protseduuride kombinatsioon koos õigete koduhooldustoodetega tagavad häid tulemusi.

Jagan siia meeleldi ühte tulemust, mida olen kogenud omal nahal ainult õigete koduhooldustoodete valiku näol. Tulemus võiks olla kordades parem, kui siia lisada ka professionaalne protseduur. Vasakul pildil on toodud välja pigmentatsioonihäirega nahk. Paremal pildil 2 nädalat kestnud ainult aktiivne koduhooldus. Toon välja, et pigmendilaigud tekkisid vaatamata naha kaitsmisele pärast päikesereisi. Tegelesin probleemiga reisilt naastes. 

Milliseid koduhooldustooteid kasutasin?

Hommikul ja õhtul  phFormula M.E.L.A Concentrated Corrective Serum

Spetsiaalne seerum pigmentatsioonihäirega nahale. See äärmiselt tõhus toimeainete segu aitab reguleerida pigmendi moodustumist, muudab hüperpigmentatsiooniga naha oluliselt heledamaks. Lisaks omab tõhusat niiskust siduvat toimet, tänu millele annab nahale kauni sära.

Näidustused: hüperpigmentatsioon (pigmendilaugud, kloasmid, UV–kiirgusest põhjustatud pigmentatsioonihäire, pindmised melaniinihäired, põletikujärgne hüperpigmentatsioon, lentiigod, tedretähnid), fotovananemine.

Vaata toodet: https://salongipood.ee/toode/phformula-me-l-a-concentrated-corrective-serum-kontsentraat-pigmentatsioonihairega-nahale-30-ml/

 

Korra nädalas pHformula Vita A Mask

Noorendav näomask soodustab naha uuenemist ja vähendab vanuse märke nahal. Mikrokapslites sisalduv retinool tõstab rakulise ainevahetuse aktiivsust, tänu millele jume muutub ühtlasemaks, värskemaks ja säravamaks.

Mikrokapslid hoiavad retinooli stabiilsena, mis tagab efektiivsuse. Tänu mikrokapslile imendub retinool nahka paremini ja tungib aktiivse toime andmiseks sügavale.

Vaata toodet: https://salongipood.ee/toode/phformula-vita-a-mask-naonahka-noorendav-mask-50-ml/

Oluline on päikesekaitsefaktori kasutamine. Minu lemmiktoode on ClinicCare Dermo Corrective Cream SPF 50  niisutav, tooniv ja kaitsev päevakreem. Päevakreem on niisutava ja vananemisvastase toimega ning annab nahale loomuliku kauni tooni. Lisaks kaitseb toode efektiivselt nahka kahjulike UVA ja UVB kiirguse eest.

Kreem vähendab naha punetust ja turset ning seega sobib hästi kasutamiseks ka pärast intensiivseid näohooldusprotseduure nagu keemiline koorimine, kollageeniteraapia jne).

Vaata toodet: https://salongipood.ee/toode/dermo-corrective-cream-spf-50-niisutav-tooniv-ja-kaitsev-paevakreem-30-ml/

Airi Jüriado

BS Medical Aesthetics ilukliinik

Esteetilise meditsiini õde/kosmeetik