TASUTA tarne Eesti piires alati!

Kuidas hormoonid mõjutavad naha kvaliteeti. Kuidas mõjutab tsükkel naha seisukorda? Mida me ise saame teha selleks, et nahk oleks kaunis ja veatu.

Naised tunnetavad tihti muudatusi oma näonaha kvaliteedis sõltuvalt menstruaaltsüklist. Vahetult enne tsüklit ja tsükli ajal muutub nahk ebapuhtaks, poorid suurenevad, tekib komedoone ning vahel ka põletikulisi punnikesi. Miks see nii on?

Hormoonid mõjutavad naha seisukorda olulisel määral. Hormonaalse tasakaalu nihked on peamisteks akne tekkepõhjusteks nii puberteedieas lastel kui ka täiskasvanutel. Kuna naistel muutub hormoonide tasakaal organismis seoses menstruaaltsükliga pidevalt, siis võib see tundlikemal esile kutsuda perioodilisi muutusi näonaha kvaliteedis.

Kuidas hormoonid meie naha seisukorda mõjutavad ning miks muutub naha kvaliteet tsükli erinevates faasides?

Akne näonaha probleemina on oma tekkepõhjuselt multifaktoriaalne. Olulist rolli akne kujunemisel mängib pärilikkus. Oma kindel osa on ka hormoonidel. Lisaks eelnevale on akne esinemist seostatud ka toitumise, stressitaseme, suitsetamisega.

Hormoonid mõjutavad naha kvaliteeti toimides rasunäärmete sekretoorsele aktiivsusele.

Oluline osa on naissuguhormoonidel (enamasti östrogeenidel) ja meessuguhormoonidel (androgeenidel). Puberteedieas androgeenide tase organismis tõuseb nii poistel kui ka tüdrukutel. Tüdrukutel põhjustab see lihaste ja keha tugisüsteemide aktiivsemat kasvu, poistel arenevad suguorganid.

Keskmine tsükli pikkus on naistel 28 päeva. Kogu selle aja jooksul toimub naise organismis pidev hormonaalse tasakaalu muutus naissuguhormoonide osas. Naise organism toodab väheses koguses ka meessuguhormoone, mille tase on ühtlaselt madal. Tsükli kõige esimeses pooles on domineerivaks hormooniks östrogeen. Östrogeenid mõjutavad naha kvaliteeti positiivses suunas. Takistavad rasuproduktsiooni ja seega komedoonide ning põletikuliste punnide teket. Kõige kaunim nahk on naistel tavaliselt vahetult enne ovulatsiooni, kus östrogeeni tase on maksimaalne.

Östrogeeni tase hakkab langema peale ovulatsiooni ja domineerivaks saab progesteroon. Östrogeeni langusega hakkab nahk kvaliteedi osas taas kannatama. Enne menstruatsiooni on nii östrogeeni kui ka progesterooni tase kõige madalm ja see annab võimaluse testosteroonil naha kvaliteeti mõjutada tõstes rasuproduktsiooni, suurendades poore ning põletikuliste punnide ilmnemist.

Aknet ja probleemset näonahka kogevad erinevas raskusastmes suur hulk teismelisi. Tekkida võivad nii kerged komedoonid, põletikulised nahalööbed, kui ka raskele aknele viitavad sõlmed ja tsüstid. Enamasti puberteediea möödudes naha kvaliteet paraneb ja akne lööbeelemedid taanduvad. Samas oluline osa ka täiskasvanutest on mingis osas kimpus probleemse naha ja aknega. Meeste ja naiste erinevus seisneb selles, et meestel hormoonide tootlikkus stabiliseerub pärast puberteediiga, naistel aga jäävad alles tsüklipõhised kõikumised, mistõttu esineb hilist aknet ka naistel protsentuaalselt rohkem.

Erinevad uurimused on näidanud, et üle 60% naistest võivad kogeda näonaha kvaliteedi muutusi, mis on seotud menstruaaltsükliga. Tavaliselt tekivad lööbeelemendid ja negatiivsed muudatused naha kvaliteedis nädal enne menstruatsiooni. Naha kvaliteet hakkab paranema taas menstruatsiooni lõppedes.

Mida saab ise teha, et hoida oma näonahk heas korras?

Toitu mitmekülgselt ja tervislikult. On leitud, et kõrge glükeemilise indeksiga toiduained võivad eelsoodumusega inimestel aknet esile kutsuda.

Püüa vältida töödeldud toitusid ja toiduaineid (rafineeritud ehk valgest nisujahust pagaritooted, makaronitooted, pelmeenid, aga ka töödeldud lihatooted nagu vorst, keedusink, viinerid, sardellid, igasugused kastmed). Eelista täisteratooteid, naturaalset liha ja kala, valmista ise kastmed või vali sellised, mis ei sisaldaks lisatud suhkruid.

Väldi magusad jooke (valmis mahlad, mahlajoogid, nektarid, limonaadid, magusad piimajoogid, energiajoogid jms) ja muid magusaid toitusid (kõike suhkrut sisaldavat). Valmista ise magustoidud, magustades need puuviljade, marjade ja vajadusel väikese koguse naturaalse magusainega (nt mesi, rafineerimata suhkur, vahtrasiirup).

Ole ettevaatlik puuviljade söömisega. Magusamaitselisi puuvilju (banaan, hurmaa, tamarind, mango, dattel, viinamarjad) ei tohiks ühekorraga süüa rohkem kui enda ühte peopessa mahub.

Kontrollida võiks ka piimatoodete tarbimist. On leitud, et mõningatel  juhtudel võib piimatoodete tarbimise piiramine parandada näonaha seisukorda.

Väldi stressi, ole füüsiliselt aktiivne. Uuringud on leidnud seoseid näonaha kvaliteedi ja stressitaseme vahel. Stabiilne stressitaseme tõus organismis põhjustab suuremat insuliini sekretsiooni ja stressihormoonide aktiivsust, mis stimuleerivad rasunäärmeid ja naharakkude jagunemisprotsesse.

Kanna oma naha eest ise hoolt parimal võimalikul viisil. Kuna akne on oma olemuselt krooniline probleem, siis tuleb sellega tegeleda pidevalt. Õige nahahooldus on probleemse naha esinemisel olulise väärtusega.

Puhasta oma nahka hommikul ja õhtul probleemsele nahale mõeldud puhastusvahendiga. Jumestustoodetena võiks kasutada probleemsele nahale mõeldud tooteid, mis ei sisalda õlisid ja oleks veebaasil.

Selleks, et reguleerida rasueritust ja eemaldada nahalt surnud rakukesi, mis põhjustavad ummistusi ning komedoone, oleks ideaalne kasutada õhtul happepõhist hoolduskreemi. Hommikul on oluline naha niisutamine ja taastamine.

Kuna akne on oma olemuselt suuresti hormonaalse taustaga, siis sobib kenasti taastavaks hoolduskreemiks ka fütoöstrogeene sisaldavad näokreemid.

Millised nahahooldustooted on meie kliendilemmikiud?

 

Renophase Gel Nettoyant Equilibrant

Suurepärane antibakteriaalne ja kooriv puhastusgeel rasusele ning akne märkidele nahale.

Renophase Gel Nettoyant Equilibrant – puhastusgeel, 200 ml

Renophase Lait Nettoyant

Antibakteriaalne ja kooriv puhastuspiim tundlikule ning kuivale nahale.

Renophase Lait Nettoyant – puhastuspiim, 200 ml

Renophase Emulsion Nettoyante

Puhastusemulsioon normaalsele nahale.

Renophase Emulsion Nettoyante – puhastusemulsioon, 200 ml

CNC MicroSilver BG™ Face Wash

Puhastusgeel kõikidele nahatüüpidele, eriti hästi sobib põletikulisele ja ärritunud nahale.

CNC Microsilver BG™ Face & Body Spray – põletikuvastane sprei probleemsele nahale, 100 ml

Renophase Renewpure Emulsion

Põletikuvastane, rasunäärmete tööd reguleeriv emulsioon.

Renophase Renewpure Emulsion – rasunäärmete tööd reguleeriv emulsioon, 50 ml

CNC Microsilver BG™ Face & Body Spray

Põletikuvastane sprei probleemsele nahale Toode sobib kõikidele nahaprobleemidele: ärritus, punetus, sügelus, kipitus, pingetunne nahal, putukahammustused, põletused, akne, psoriaas, dermatiit.  Hõbedaosakesed omavad antibakteriaalset toimet ja on põletikuvastased.

CNC Microsilver BG™ Face & Body Spray – põletikuvastane sprei probleemsele nahale, 100 ml

 

Renophase Crème H+ Comblement

Hormoonaalsetest muutustest tingitud probleemide ravi. Kreem sisaldab soja fütoöstogeeni, mis tugevdab nahaaluskudet ja veresoonte seinu ning elustab naharakkude tegevust, mistõttu nahk muutub nooremaks ja säravamaks.

Renophase Crème H+ Comblement – hormoonaalsetest muutustest tingitud probleemide ravi, 50 ml

CNC MicroSilver BG™ Cream Soft

Kerge ja tõhus 24-h kreem kombineeritud ja rasusele nahale. Tasakaalustab rasu tootmist ja takistab ebapuhtuste (komedoonid, vistrikud) teket. Kreem aitab võidelda naha ärrituste, punetuse ja põletikega. Niisutab, rahustab ja tasakaalustab. Sobib ka teismelistele.

CNC MicroSilver BG™ Cream Soft – näokreem kombineeritud ja rasusele nahale, 50 ml

Salongipood.ee